Reprezentanţi la vârf ai antreprenorului care a început construcţia Podului suspendat peste Dunăre, Astaldi S.p.A. România, şi anume directorul de proiect Luca Canino şi directorul tehnic Dragoş Burlan au fost prezenţi azi la Tulcea, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, pentru a prezenta stadiul lucrărilor la primul pod suspendat peste Dunăre ce se va construi în România. Pentru a confirma că lucrările au început, cei de la Astaldi au prezentat înainte un clip video de două minute după care au răspuns întrebărilor.

Încă de la începutul discursului său, directorul tehnic al Astaldi S.p.A România, Dragoş Burlan a vrut să sublinieze un lucru: „Azi, după un an şi aproape două săptămâni de la semnarea ordinului de începere pentru acest proiect ar fi trebuit să avem doar proiectul acestui pod predat de asociaţii noştri de la IHI Infrastructure Systems CO. LTD Japonia. Vreau să subliniez faptul că nu doar că avem proiectul finalizat, aprobat şi chiar plătit, dar suntem şi cu circa două luni în avans cu lucrările. Iar ce aţi văzut în clipul de mai înainte este dovada că s-au realizat deja lucrări în cadrul acestui proiect, astfel încât azi avem deja un avans de două luni. Suntem cumva la mijlocul lunii mai pe graficul de lucrări şi ne-am luat acest avans pentru că s-ar putea ca în două săptămâni nivelul Dunării să crească şi să nu mai putem realiza ce ne-am propus”.

Vom duce la bun sfârşit acest proiect

La rândul său, directorul de proiect din partea Astaldi S.p.A., Luca Canino a făcut o „radiografie la zi” a companiei tocmai pentru a elimina şi ultimele îndoieli în privinţa riscurilor ce pot apărea în acest proiect. „Suntem o companie care a construit în România 250 de kilometri de autostradă pe care puteţi circula azi şi la nivel internaţional peste 5000 de kilometri de autostrăzi. Avem expertiza şi în domeniul unor astfel de lucrări şi încă o dată vreau să subliniez că poate nu s-a înţeles bine: aici la Tulcea şi Brăila veţi avea primul pod suspendat din România! Şi unul dintre cele mai mari poduri din Europa! Avem parteneri în acest proiect IHI Infrastructure Systems CO. LTD, o companie japoneză care în ultimul secol a proiectat peste 100 de poduri în întreaga lume, inclusiv pe cel de peste Bosfor din Turcia. Deci avem toate atu-urile necesare şi chiar dacă în ultimele 4 luni compania Astaldi din Italia s-a confruntat cu unele constrângeri de natură financiară, noi aici în România nu am avut niciun fel de problemă. Iar vestea bună din Italia este că încet-încet lucrurile vor intra în normalitate şi acolo. Aşadar nu este absolut niciun risc în privinţa ducerii la bun sfârşit a acestui proiect” a precizat Luca Canino.

Până în aprlie sunt lucrări pregătitoare

Chiar dacă nu a apărut vreun picior de pod şi nici vreo bretea de drum care să ducă la viitorul pod, pentru a linişti pesimiştii, directorul tehnic de la Astaldi S.p.A., Dragoş Burlan a confirmat că nici nu vom vedea aşa ceva anul acesta. „Până în aprilie sper să încheim lucrările pregătitoare astfel încât să putem începe lucrările la blocurile de ancoraj pe care se va fixa cablul principal. Un bloc de ancoraj, ca să aveţi o dimensiune a lucrării înseamnă 25.000 de metri cubi de beton cu 40 de metri sub pământ şi încă 15 metri peste cota zero. Abia după aceea vom putea vorbi şi de piloni care numai în fundaţie vor avea 28.000 de metri cubi de beton şi peste 55 de metri adâncime la care dacă mai adăugăm cei 195-205 metri înălţime de la sol ajungem la un pilon de 260 de metri. Aşa ceva nu mai există în România. Când începem fundaţia la aceşti piloni? Eu sper ca în ianuarie 2020 să ne ajute vremea să o facem şi veţi vedea anul viitor şi stâlpii acestui pod suspendat”, a spus directorul tehnic al antreprenorului general.

Bani alocaţi pentru proiect în 2019 sunt sute de milioane de lei

Florin Sorin Scarlat, director general adjunct la Direcția Generală Dezvoltare Infrastructură Rutieră din cadrul CNAIR a confirmat faptul că pentru acest an sunt alocate fonduri suficiente pentru acest proiect. „Deoarece este un proiect important pentru Companie, pentru Podul suspendat peste Dunăre avem o unitate specială care se ocupă numai de acest proiect şi o alocare financiară pentru acest an de circa 600 de miliaone de lei. Sumele acestea sunt prinse în bugetul pe acest an, bugetul a fost aprobat aşa că estimăm că undeva la mijlocul lunii mai putem avea certificarea de plată pentru avans.” a susţinut directorul general adjunct de la Direcția Generală Dezvoltare Infrastructură Rutieră din cadrul CNAIR, Florin Sorin Scarlat. Şi în ceea ce priveşte antreprenorul optimismul în materie financiară a fsot exprimat de Luca Canino: „În cel mult 30 de zile vom avea certificatul de plată pentru avans, astfel încât la final de aprilie să avem finanţarea în avans”. Desigur sunt sume diferite, cele ale antreprenorului şi cele ale beneficiarului (CNAIR), sursa pentru CNAIR fiind bugetul de stat din fonduri europene iar susrsa pentru antreprenor fiind bugetul CNAIR. Totuşi, important de subliniat, directorul de proiect Luca Canino a ţinut să precizeze că nu ar fi primul avans încasat pentru acest proiect deoarece s-a plătit proiectarea deja, respectiv 79 de milioane de lei.

Forţa de muncă, o problemă dar sunt soluţii extra UE

Dacă în privinţa finanţării, riscurile de dezangajare a sumelor sunt zero pentru că aplicaţia îşi urmează cursul firesc şi nu au fost semnalate probleme de la Ministerul Transporturilor, în privinţa lucrărilor efective sunt unele „neajunsuri”. Practic nu ajunge forţa de muncă pregătită şi calificată din judeţele din sud estul României şi chiar din România, deşi s-a vrut foarte mult ca muncitorii să fie din cele două judeţe, Tulcea şi Brăila, şi prin urmare se va apela la soluţii extra UE. „Am formulat, e adevărat, pretenţii prin revendicări şi notificări transmise atât beneficiarului cât şi ministerului în sensul modificărilor legislative care au majorat costurile cu forţa de muncă. Nu au fost cuantificate aceste pretenţii pentru moment, încă se fac unele calcule” a precizat Luca Canino, lăsând să se înţeleagă faptul că majorarea salariilor din construcţii la plafonul de 3000 de lei a dat peste cap unele calcule avut în vedere la depunerea ofertei. „Şi forţa de muncă de pe piaţa locală sau naţională e o problemă, dar dacă vom fi nevoiţi avem soluţii alternative în rândul muncitorilor extra UE. Atât din Republica Moldova cât şi din continentul asiatic.” a mai spus Luca Canino.

Preşedintele Teodorescu vrea şi Drum Expres pentru Podul suspendat peste Dunăre

Dacă semnarea de anul trecut a contractului pentru Podul suspendat peste Dunăre este, fără doar şi poate, meritul insitenţei preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, pe lângă fostul premier şi miniştri care au avizat pozitiv această lucrare, mai nou insistenţa s-a mutat pe alt plan. „Ce ne puteţi spune despre Dumul expres?” a fost întrebarea lansată de şeful administraţiei judeţene la adresa reprezentanţilor CNAIR prezenţi la Tulcea. Răspunsul directorului general adjunct de la Direcția Generală Dezvoltare Infrastructură Rutieră din cadrul CNAIR, Florin Sorin Scarlat, a venit imediat şi este încă o veste bună: studiile de fezabilitate cu proiectele tehnice (pachet care scuteşte un termen până la licitarea lucrărilor) vor fi ridicate pe SICAP săptămâna viitoare. Vestea şi mai bună e că vor fi patri tronsoane ale acestui drum expres, două dintre ele pe teritoriul judeţului nostru şi anume Constanţa – Tulcea şi respectiv Tulcea – Pod suspendat peste Dunăre. Orizontul de finalizare a acestui nou proiect, care ar putea începe chiar şi de anul viitor numai dacă lucrurile merg…expres, este greu de estimat dar fiind şi el în Masteplanul de Transport probabil că pe viitoarea perioadă de finanţare a Uniunii Europene, 2021-2027.

 

Articolul precedentZiua Mondială a Drepturilor Consumatorilor marcată şi la Tulcea
Articolul următorSeminar internațional la Tulcea – Agricultura ecologică, pilon de susținere al turismului responsabil