Ucraina a intrat astăzi în cea de-a 273-a zi de război. Situația de pe front este în continuare tensionată. Lupte grele se dau în zona Donbasului, unde trupele rusești și-au concentrat atacurile în ultimele zile. Capitala Kiev nu a scăpat nici ea de bombardamente, drept pentru care alimentarea cu energie electrică a fost grav afectată. Autoritățile locale spuneau zilele trecute că locuitotii au curent electric doar 23 de minute pe zi, risul unui blockout fiind uriaș. Nu doar Kievul este în beznă, ci și alte regiuni ucrainene. Guvernul de la Kiev face eforturi pentru a crea adăposturi în care să fie asigurate căldura și apa, în condițiile în care se anunță o iarnă grea, pe fondul atacurilor repetate ale Rusiei. În plus, cetățenilor li s-a cerut să economisească energie.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut UE să accelereze lucrul la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete.

UPDATE 6:45 – Un bebeluș a murit în urma unei lovituri rusești asupra unei maternități din Zaporojie, transmite Kyiv Independent.

O rachetă rusească a lovit maternitatea spitalului Vilnianska de lângă Zaporojie, în dimineața zilei de miercuri, a afirmat guvernatorul Starukh pe Telegram. În urma atacului, un nou-născut a fost ucis.

UPDATE 5:00 – Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv, informează AFP.

„Mecanismul de corectare a pieţei” prezentat marţi de Comisie va fi examinat joi de miniştrii europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles, însă potrivit unui diplomat european, nu se aşteaptă să fie aprobat la acest moment, în condiţiile în care anumite state membre cer un studiu de impact detaliat.

Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.

UPDATE 4:20 – Peninsula Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată de un atac cu drone, marţi, iar forţele ruse sunt „în alertă”, potrivit autorităţilor instalate de către Kremlin. 

Articolul precedentTemperaturi negative în weekend – Anunțul meteorologilor
Articolul următorPorturi închise din cauza vântului puternic