Primăria Sulina a sesizat printr-o adresă transmisă Comitetului pentru Situații de Urgență Tulcea un potenţial pericolul de inundare a orașului, precizând că trebuie construit un canal de evacuare a apei în Marea Neagră. Asta pentru că acum este momentul cel mai bun pentru o astfel de intervenţie, nivelul Dunării fiind foarte scăzut.

„În cursul anului 2018 nu au fost demarate de către SC Deltacons SA Tulcea lucrările de consolidare/remediere a digului sudic de apărare împotriva inundaţiiIor, în special segmentului critic situat la intersecţia canalului sudic de centură Sulina – canalul Sfântu Gheorghe, care prezintă zone profunde de eroziune, prăbuşire taluze şi înmuiere a structurii digului. Creşterea apelor în cursul anului 2019 poate determina în orice moment ruperea digului de apărare şi inundarea în totalitate a oraşului cu efecte negative de durată privind activităţile economice şi sociale”, a se arată într-o adresă a Primăriei Sulina.

Pentru a reduce presiunea apei asupra digului sudic de protecţie, primarul oraşului Sulina, Nicolae Răduş, propune ca după obţinerea aprobării şi avizelor necesare, executarea unui canal de evacuare a apei în Marea Neagră, canal care are legătură cu deversorul amplasat pe canalul de centură Sulina – Sfântu Gheorghe,

„Pentru zona Prospect a oraşului, situată pe partea stângă a Dunării, rugăm insistent reanalizarea întregului sistem de apărare împotriva inundaţiilor a celor trei incinte îndiguite, deoarece digurile sunt permeabile, au infiltraţii de apă foarte mari. afectând locuinţele şi anexele acestora. De asemenea, insistăm asupra punerii în funcţiune a celor două staţii de pompare amplasate în zona Prospect, fapt solicitat de nenumărate ori de către Primăria oraşului Sulina. Rugăm pe această cale implementarea celor mai bune soluţii în scopul evitării pe cât posibil a efectelor inundaţiilor” a transmis Comitetului pentru Situații de Urgență Tulcea primarul oraşului Sulina, Nicolae Răduş.

Pentru zona Prospect a oraşului Sulina s-au făcut numeroase intervenţii către autorităţile centrale chiar  în vederea punerii în funcţiune a celor două pompe de evacuare a apei încă din anul 2015. Din păcate, toate aceste demersuri nu au avut o concretizare şi în fiecare primăvară când nivelul apelor Dunării creşte apare şi pericolul de inundaţii .

Articolul precedentÎntâmpinarea Anului Nou pe stil vechi şi la Tulcea
Articolul următor„Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești“, simpozion la Biblioteca Județeană