La sfârşitul săptămânii trecute, la Chişinău, în Republica Moldova, a avut loc a V-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Franceză. Olimpiada Internațională de Limba Franceză din acest an a reunit elevi cu performanțe în acest domeniu din 6 țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei/OIF (Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova și România). Competiția este înscrisă în programul activităților Biroului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală (BRECO) al Organizației Internaționale a Francofoniei. Palmaresul elevilor români la această a V-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Franceză este unul impresionant fiind compus din nouă premii: trei premii I, trei premii II și trei premii III.

Toți membrii echipei, printre care şi o elevă a Colegiului Dobrogean Spiru Haret, Teodora Lovin, sunt laureați ai Olimpiadei Naționale de Limba Franceză 2019 (clasele a X-a – a XI-a).

Olimpica din Tulcea, Teodora Lovin, este ultimul „prefect al judeţului Tulcea”, altfel spus câştigătoarea de anul trecut a concursului şcolar judeţean „Prefect pentru o zi”, adresat elevilor de liceu din judeţul nostru.

Rezultatele oficiale

Potrivit unui COMUNICAT de pe siteului Ministerului Educaţiei Naţionale „la proba scrisă individuală (nivel B1), Mădălina Sorina Ștefan (Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova) a fost distinsă cu premiul I. La aceeași categorie, Ioana Tuțu (Colegiul Național Pedagogic „Carol I” din Câmpulung Muscel, jud. Argeș) a obținut premiul al II-lea.
În cadrul aceluiași nivel de competență (B1), dar la proba orală pe echipe, s-au înregistrat următoarele rezultate: Ioana Tuțu (premiul I), Nicole Robilliard (Liceul Teoretic Gătaia, jud. Timiș) – premiul al II-lea și Mădălina Sorina Ștefan – premiul al III-lea.
La proba scrisă individuală corespunzătoare nivelului B2, Horia Iorgulescu (Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești) și-a adjudecat premiul al III-lea. În același timp, la proba orală pe echipe (B2), componenții lotului României au obținut un premiu I prin Horia Iorgulescu, un premiu II – Teodora Lovin (Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea) și un premiu III – Andreea Gînga (Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava).” Din delegația țării noastre au făcut parte și profesorii Tatiana Florea (Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești – coordonator/însoțitor) și Constantin Tiron (Colegiul Național „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului/inspector la ISJ Suceava – evaluator). Formula de desfășurare a concursului conține două probe obligatorii: o probă scrisă individuală (eseu structurat pe o temă dată de maximum 230-250 cuvinte – nivelul B1 și maximum 250-270 de cuvinte – nivelul B2), respectiv o probă orală pe echipe (cerințe: documentare/pregătirea unei dezbateri televizate – nivel B1 și nivel B2).

O simulare de dezbatere televizată a pus-o în valoare pe Teodora Lovin

Eleva Colegiului Dobrogean Spiru Haret, Teodora Lovin, ca şi ceilalţi membri ai lotului României a fost premiata Olimpiadei Naționale de Limba Franceză 2019 (clasele a X-a – a XI-a). Din acest motiv a ajuns în lot şi de aici la Olimpiada Internațională de Limba Franceză. „Subiectele nu ne-au fost străine, întrucât cele 6 tematici, visând probleme și subiecte de dezbatere contemporane (precum Diversitatea culturală, Importanța media în viața tinerilor și în procesul de învățare, Pasiunile și preocupările noii generații sau Comportamente ecologice responsabile) au fost comunicate tuturor participanților încă din vară. Astfel că, la proba scrisă, la nivelul meu (b2), subiectul dat era legat de egalitatea între femei și bărbați. Totuși, atât eu cât și mai mulți elevi participanți am considerat insuficientă limita de timp (o oră) pentru cerințele date, fiindcă să structurezi, să organizezi, să găsești argumente pertinente și, în același timp, să o faci într-o limbă străină, fără greșeli, utilizând expresii atent alese, este foarte dificil. Astfel, creativitatea și originalitea stilului au fost înlocuite de formalități sterile. Sau cel puțin acesta este singurul mod de a satisface exigențele baremului și juriului într-un timp atât de scurt.
La proba orală am avut o mai mare libertate în prezentarea și detalierea argumentelor date fiind pregătirea cu coechipierii, interacțiunea cu ei, timpul de organizare a discursului (2h 30). De altfel, tipul acesta de probă, sub forma unei dezbateri televizate simulate, ne permite să ne ajutăm reciproc în timpul examinării propriu-zise, să intervenim, căci, până la urmă, e o muncă în echipă, iar întrajutorarea și completarea mutuală joacă un rol major. Astfel se face că am fost mai destinși, mai „à l’aise” (cum zice francezul), fiecare reușind să se remarce prin pronunție, capacități discursive și contribuția personală la susținerea tezei date. Evident, în ambele cazuri, s-a „văzut” nivelul și capacitățile fiecăruia, cine e pregătit și cine nu. Oricum, dincolo de competiția în sine, consider că pasiunea pentru limba franceză este cea care ar trebui să primeze. De aceea voi rămâne profund recunoscătoare celor două persoane care m-au învățat ce înseamnă plăcerea să înveți, să citești și să vorbești această limbă, cei în care am găsit mereu o inspirație și grație cărora am ajuns să descopăr o lume lingvistică și culturală extraordinară: doamna mea profesoară și prietenul meu. Și fără să-i numesc, vor ști ei cine sunt.”, a declarat Teodora Lovin.

Articolul precedentContinuitate pentru mecanismul financiar ITI Delta Dunării
Articolul următorBilanţ pentru Proiectul PACTT – Participare Activă în Comunitate a Tinerilor Tulceni