Pentru că urmează perioada reducerilor, pentru cumpărături sigure în mediul online, polițiștii vin în sprijinul cetățenilor cu o serie de sfaturi utile. Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Tulcea, poliţiştii ne recomandă:
-Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
-Introduceţi adresa site-ului pe care intenționați să efectuați plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri vă pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților.
-Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat.Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.
-Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigurați-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacățel care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va începe cu HTTPS.
-Este important să dețineți un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea, actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
-Este recomandat să folosiți carduri de credit atunci când cumpărați online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților.
-Fiți atent la plățile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informați-vă cum puteți să încetați serviciul plăților recurente.
-Păstrați în permanență documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.
-În cazul achizițiilor online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.
-Nu trimiteți datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiteți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu dați curs unei astfel de solicitări!