Liderii USR Est s-au întâlnit sâmbătă la Iași și au discutat modalități de colaborare pentru a susține interesele economice ale regiunii. Au fost prezenți președinții filialelor județene Suceava, Botoșani, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui, Buzău, Vrancea și Tulcea.
„Una dintre preocupările centrale ale grupului a fost descentralizarea administrativă a României astfel încât regiunile din Est să nu mai fie ignorate de guvernanți. În România, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, unitățile teritoriale regionale au doar rol statistic, de raportare de date, nu și rol administrativ. Euroregiunile nu au bugete sau foruri decizionale separate, iar județele sunt prea mici pentru a gestiona eficient fondurile pe care le primesc de la centru. Distribuirea echitabilă a resurselor, reducerea decalajelor în dezvoltare, participarea cetățenilor în stabilirea priorităților locale și regionale, extinderea serviciilor publice și crearea de locuri de muncă sunt câteva dintre avantajele descentralizării. Stabilirea priorităților s-ar face mai eficient la nivel regional. De exemplu, în zona de Est a României, s-ar fi putut face mult mai mult pentru infrastructură dacă decizia s-ar fi luat la nivel regional.”, a arată în comunicatul transmis de USR Tulcea.

La întâlnirea de la Iaşi a luat cuvântul şi a prezentat principalele priorităţi pentru judeţul din nordul Dobrogei şi liderul filialei USR Tulcea, Elena Uram care a declarat: “Construirea podului peste Dunăre la Brăila și dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare spre nordul și vestul țării și către Republica Moldova sunt priorități imediate. Am atrage comercianți care acum merg prin portul Odesa sau care fac înconjorul Europei și intră prin Olanda sau Germania”.

Liderii USR Est au stabilit un calendar de întâlniri periodice, pentru a analiza modelele de organizare administrativă și bugetară din alte țări și pentru a propune soluții pentru România.

Articolul precedentÎn iunie se face recepţia terenurilor de sport de pe Aleea Chiparosului
Articolul următorVești bune! Madalina, tânăra cu arsuri grave, este pe mâini bune la spitalul Militar din Bruxelles