Cardul Naţional de Asigurări de Sănătate – CEAS este unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui. În judeţul Tulcea, până la sfârşitul anului 2017, an în care a fost tipărit ultimul lot de carduri pentru asiguraţii sistemului public de sănătate, au fost emise 170.434 de astfel de documente, iar potrivit statisticii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate un număr de 156.646 au fost distribuite prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română beneficiarilor. Tot potrivit aceleiaşi statistici un număr de 13.788 carduri de sănătate au fost restituite Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate deoarece nu au ajuns la destinatari din diverse motive. Pe parcursul anului trecut din cele 13.788 carduri de sănătate la Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea au mai rămas doar 5.496 carduri (la 31.12.2018), diferenţa de 8281 fiind repartizată de la sediu asiguraţilor sau, după caz, medicilor de familie pentru asiguraţii din baza de date. În plus au mai fost restituite CNAS un număr de 11 carduri de sănătate pentru proiectul pilot persoane dializate.

Aceste informaţii au fost făcute publice miercuri, 27 februarie 2019 în sedinţa consiliului de administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea de către preşedintele director general ec. Eugenia Vasile care a mai făcut şi următoarele precizări: „În anul 2018 au fost înregistrate la CAS Tulcea un număr de 1.627 cereri privind eliberarea cardului duplicat-urmare a pierderilor, modificărilor de date sau defecte. Numărul cardurilor duplicat tipărite a fost de 1727, mai mare decât numărul cererilor, diferenţa reprezentând carduri tipărite pe baza cererilor înregistrate la finele anului 2017. Costul stabilit pentru producerea şi distribuirea cardurilor duplicat a fost de 14.87 lei/card, cu excepţia celor defecte ale căror cheltuieli sunt suportate de C.N. Imprimeria Naţională.  În urma convenţiei încheiate la nivel naţional(CNAS – C.N. Imprimeria Naţională – C.N. Poşta Română), în luna august 2018 acest cost a fost actualizat la valoarea de 15.26 lei/card. Procedura de eliberare şi modalitatea de suportare a cheltuielilor aferente producerii şi distribuţiei cardului duplicat către asigurat, precum şi modalitatea de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale până la eliberarea sau în cazul refuzului cardului naţional de asigurări sociale de sănătate a fost stabilită prin Ordinul preşedintelui CNAS, nr.98/2015, iar pentru a veni în sprijinul asiguraţilor, cu adresa CNAS nr.DG689/29.04.2015 a fost stabilită şi procedura prin care casele de sănătate fac transferul cardurilor la solicitarea titularilor prin incheiarea proceselor-verbale de predare-primire şi corectarea în plus sau în minus, după caz, a evidentei acestora. Procedura este valabilă şi pentru cardurile aparţinând asigurărilor Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ) şi de la începutul acestei acţiuni, dintr-un total de 954 carduri trimise de CASAOPSNAJ la CAS Tulcea, au fost distribuite 749 carduri din care, în anul 2018, am distribuit 12 de carduri.”.

.

Articolul precedentAdrian Horciu, tânărul tulcean dat dispărut de aproape o lună în Franța, a fost găsit mort în portul Saint Nazaire.
Articolul următorConsilierul Gabriel Stoica şi-a depus mandatul: a dat PNL-ul pe Pro România!