De azi şi până sâmbătă, la Tulcea are loc cea de-a XXVII-a ediţie a Simpozionului „Deltei și Zone Umede“, un eveniment de mare anvergură din moment ce aduce în oraşul de la porţile deltei peste 150 de reputaţi cercetători din 16 ţări, Austria, Azerbaijan, Belgia, China, Georgia, Germania, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina şi Ungaria, alături, fireşte de cercetătorii români.

Evenimentul este parte a unei serii de comunicări științifice lansate în 1992 și este organizat cu ritmicitate anuală de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, în acest an desfășurându-se sub patronajul Ministerului Cercetării și Inovării, sub egida Asociației Balcanice de Mediu, în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Consiliul Județean Tulcea a reușit să folosească acest instrument financiar ITI Delta Dunării, singurul din țară, de aproximativ 1,5 miliarde euro, cu tot cu contribuția statului român, prin care Delta Dunării s-a regăsit ca actor important în atragerea fondurilor europene. Viziunea pentru regiunea Delta Dunării a fost definită astfel: o zonă atractivă – cu biodiversitate valoroasă și mediu de afaceri dinamic, cu activități economice la nivel mic/mediu atât în domeniile tradiționale cât și în cele moderne – unde oamenii trăiesc în armonie cu natura. Nu trebuie să uităm că, de-a lungul timpului, Delta Dunării a reprezentat în Europa un reper istoric, în 1856, la Sulina fiind înființată Comisiunea Europeană a Dunării, un prim pas spre ceea ce se întâmplă astăzi, o Europă unită. Așa cum am discutat și cu doamna ambasador al Franței, Michele Ramis, acest areal al biodiversității trebuie protejat. Toți factorii responsabili trebuie să se implice în acest demers, mă refer la guvernele României, mediul academic, institutele de cercetări. “, a transmis asistenţei președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, în deschiderea simpozionului.

La rândul său, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a spus în cuvântul să de deschidere că „Simpozionul Internaţional „Delte şi Zone Umede  se poate spune că a intrat în tradiția institutului şi – an de an – aici la Tulcea sunt prezentate principalele rezultate ale cercetărilor în acest domeniu. Pentru reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, prezenţa la astfel de evenimente este importantă deoarece de multe ori măsurile ce privesc protecţia zonelor umede sunt luate fără a fi consultaţi cercetătorii şi ultimele rezultate ale muncii lor. Îmi doresc să profităm cât mai mult de munca dumneavoastră din ultimul an, în sensul bun, fireşte, şi să avem aici la Tulcea poate cele mai bune soluţii de a proteja Delta Dunării, pentru noi cei de aici cu siguranţă cel mai important patrimoniu.”.

 

 

 

Articolul precedentMesaj din Luncaviţa pentru vicepreşedintele PPE: „Felicitări, Siegfried!”
Articolul următorStrivit între barcă și salcie! Un tânăr a fost la un pas să își piardă viața în urma unui accident stupid la „cascada” Dunăre-lac Somova