Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea a fost convocat în această după amiază, în şedinţă extraordinară pentru a analiza o notă de fundamentare întocmită de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru decolmatarea canalelor Sidor şi Letea. Hotărârea adoptată azi vine ca urmare a solicitărilor venite de la comunitatea din C.A. Rosetti care pe perioada verii risca să rămână izolată. Spre deosebire de celelalte localităţi izolate din Delta Dunării situate pe braţele Sfântu Gheorghe, Sulina şi Chilia ale Dunării, spre localităţile C.A. Rosetti, Sfiştofca şi Letea, accesul este posibil doar pe canale. Două dintre aceste canale sunt Sidor şi Letea, ruta alternativă pe apă fiind tot de la Periprava canalul Magearu, însă acesta este prins într-un proiect de decolmatare cu fonduri europene depus spre finanţare.

Hotărârea nr. 8 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea are următorul conţinut:

„Examinând Hotărârea nr.2/15.05.2019 a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă C.A. Rosetti precum şi solicitarea înaintată de primărie prin adresa nr. 985/14.05.2019, referitoare la decolmatarea unor canale de pe raza comunei C.A. Rosetti, în scopul asigurării accesului către comunităţile locale, asigurării unui climat normal de desfăşurare a activităţilor socio-economice şi a capacităţii optime de acţiune şi intervenţie;

Având în vedere Nota de fundamentare nr.8307/15.05.2019 întocmită de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării;

În temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.21/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.15/2005 şi a Hotărârii Guvernului nr.1491/2004;

 H O T Ă R Ă Ş T E :

 Art.1   Se constată necesitatea executării în regim de urgenţă a lucrărilor de decolmatare a canalelor Letea şi Sidor, de pe raza comunei C.A. Rosetti, pe o distanţă totală de 6,211 km, afectate de nivelul scăzut al apelor, prezentate în Nota de fundamentare nr.8307/15.05.2019, întocmită de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, anexă la prezenta hotărâre.

Art.2  Valoarea estimată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a costurilor de intervenţie pentru aceste lucrări, este de 4.006,703 mii lei.

Art.3  Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va demara, ȋn regim de urgenţă, procedurile necesare obţinerii fondurilor ce vor avea ca destinaţie efectuarea lucrărilor de decolmatare prezentate în Nota de fundamentare nr. 8307/15.05.2019.

Sumele necesare efectuării lucrărilor pot fi solicitate şi alocate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, prin Ministerul Mediului.

Art.4  Prin grija Centrului operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „DELTA” al judeţului Tulcea, prezenta Hotărâre se va aduce la cunoştinţa tuturor instituţiilor implicate, pentru punere în aplicare.

Emisă astăzi, 15 mai 2019.

PREŞEDINTELE

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

P R E F E C T,

FURDUI LUCIAN”

 

 

Articolul precedentVineri de la cinci după-amiază, Tulcea ONG Fest ediţia a V-a în Piaţa civică
Articolul următorStrategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării se discută azi la Tulcea!