DIICOT investighează împrejurările în care un tablou semnat Picasso valorând aproximativ 800 mii de euro a fost găsit sâmbătă seara, pe raza județului Tulcea, la Carcaliu. Tabloul care face parte dintr un lot de 7 opere sustrase  in anul 2012 dintr -un muzeu olandez se afla în custodia autorităților române și urmează să fie expertizat.

,,Ancheta este preluata de I.G.P.R.- Directia de Investigatii Criminale, iar informatiile vor fi comunicate prin intermediul purtatorului de cuvant din cadrul I.G.P.R.”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Poliției Tulcea, Amalia Ignatencu.

Surse din poliție confirmă faptul că o echipă IGPR se va deplasa în această după-amiază la Carcaliu după ce o scriitoare olandeză susține că ar fi primit un pont despre tabloul „Tête d’arlequin”, semnat Picasso!

Vom reveni.

Update:

În noaptea de 15 octombrie 2012, la Muzeul de Artă din Rotterdam, are loc „Jaful secolului”: trei români fură şapte tablouri în valoare de 18 milioane de euro. Tablouri semnate de Pablo Picasso, Claude Monet, Henri Matisse, Paul Gaugain, Lucian Freud şi Jacob Meijer de Haan. Printre acestea se aflau: „La liseuse en blanc jaune“ (de Henri Matisse), „Autoportrait“ (de Jacob Meijer de Haan), „Tete d’ Arlequin“ (de Pablo Picasso) şi „Woman with eyes closed“ (de Lucian Freud), tablouri foarte valoroase.

Ceea ce a fost considerat la acea vreme „Jaful secolului” devine „crimă culturală”, iar trei ani mai târziu, în 20015, subiectul romanului „Tascha” de Mira Feticu, scriitoare de origine română, stabilită în Olanda.

La începutul acestei luni, scriitoarea de origine română susţine că ar fi primit o scrisoare anonimă în care era indicat, cu detalii precise, locul în care unul dintre tablouri ar fi fost îngropat.

„Mesajul era scris în limba română. Era o adresă în care pânza ar fi fost ascunsă și instrucțiuni despre cum aș putea să o găsesc. În scrisoare se menționa că era vorba despre Tête d’Arlequin. Imediat, l-am sunat pe detectivul din Rotterdam, cu care am lucrat la cartea mea. Pentru că nu am primit un raspuns timp de câteva zile, m-am urcat singură în avion. M-am simţit ca şi cum eram Don Quijote, pentru ca sansa sa gasesc asa ceva era foarte mică”, a declarat Mira Feticu pentru o televiziune din România.

„Tête d’arlequin”, pânza despre care se crede că ar fi originalul, este o lucrare inestimabilă a maestrului Pablo Picasso şi a fost predată autorităţilor de ambasadorul olandez la Bucureşti pentru a fi expertizată. După ce această pânză a fost găsită, conform intrucţiunilor la rădăcina unui copac, aceasta i-ar fi fost predată ambasadorlui chiar de  Mira Feticu.

Potrivit informaţiilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, DIICOT investighează împrejurările în care un tablou semnat Picasso valorând aproximativ 800 mii de euro a fost găsit sâmbătă seara, pe raza județului Tulcea.

,,Ancheta este preluata de I.G.P.R.- Directia de Investigatii Criminale, iar informatiile vor fi comunicate prin intermediul purtatorului de cuvânt din cadrul I.G.P.R.”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Poliției Tulcea, Amalia Ignatencu.

Chiar dacă subiectul a alertat organele de anchetă şi mai ales televiziunile, avide de senzaţional, potrivit unor surse din Poliţia Tulcea povestea descoperirii pânzei este cusută rău cu aţă albă. Poate şi pentru că scriitoarea de origine română ar fi acţionat fără să alerteze organele de poliţie, deşi astfel de „descoperiri”, ştiu până şi copiii, pot distruge indicii şi mai ales posibile amprente. În schimb poate fi un alt subiect de roman …

 

 

Articolul precedentA condus beat şi a distrus o maşină parcată pe Mircea Vodă
Articolul următorSensei Pănuță trage linie: a fost un an bun pentru Kyokushin!