Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti, primele cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate şi, din păcate, a fost înregistrat şi primul deces. Tulcea se numără printre judeţele în care prezenţa virusului a fost confirmată oficial. O arată şi comunicatul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti.
„În sezonul 2019, în perioada 03.06.2019-01.08.2019 au fost înregistrate 4 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. S-a înregistrat un deces ( judeţul Călăraşi). (…) Distribuţia cazurilor confirmate pe genuri este egală M/F=1, iar raportul cazurilor pe medii de provenienţă este de asemenea egal R/U=1.
În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile au fost înregistrate în judeţele Galaţi (1 caz), Călăraşi (1 caz), Tulcea(1 caz) şi în Municipiul Bucureşti (1 caz). Pentru acesta din urmă clasificarea finală este în desfăşurare. (…)
Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:
– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
– să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor,
– să utilizeze substanţe insecticide în locuinţa/în jurul locuinţei,
– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre),
– să asigure desecarea balţilor de apă din jurul gospodăriei,
– să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.”

Virusul West Nile confirmat la o femeie din Văcăreni de Spitalul Galaţi

Potrivit informaţiilor furnizate de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, în judeţul nostru a fost semnalat un caz cu simptomele specifice infecţiei cu virusul West Nile la o femeie de 46 de ani din Văcăreni, confecţioner textile la o societate din oraşul Măcin. Femeia a fost internată în data de 21 iulie 2019 la Spitalul Galaţi iar în ziua externării a venit şi confirmarea prezenţei virusului West Nile de la institutul din Bucureşti. „Femeia de 46 de ani din Văcăreni a şi fost externată după ce starea de sănătate i s-a ameliorat iar alte cazuri nu au mai fost semnalate” ne-a confirmat Mihaela Nicolau, director executiv al DSP Tulcea.

Primăria Tulcea a început de marţi campania de dezinsecţie. Mai bine mai târziu …

Dacă până la începutul acestei săptămâni tulcenii, dar şi turiştii aflaţi în tranzit spre sau dinspre deltă, au simţit pe pielea lor, la propriu, înţepăturile ţânţarilor, ei bine, Primăria Tulcea ne asigură că a declarat oficial război deschis acestor insecte.

Prin societatea din Ploieşti cu care are contract de Delegare a Gestiunii prin concesiune a serviciului public de salubrizare pentru activităţile de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare în Municipiului Tulcea (Contract nr. 29748/28.10.2010 pentru care s-a aprobat în decembrie 2018 un act adiţional prin care s-au actulizat tarifele), Primăria Tulcea a comunicat Direcţiei de Sănătate Publică un grafic al acestei activităţi. Pentru buna şi corecta informare a cetăţenilor publicăm acest grafic mai jos.

Data/perioada Locul in care se intervine(strada) Intervalul orar(de la-pana la) Numar de angajatiparticipanti la actiune Aparatura utilizata(tip) Substanta utilizata Observatii
30.07-08.08.2019 DOMENIUL PUBLIC Zona centru: Lac Ciuperca, Oraselul Copiilor, Piata Civica, Faleza, Parc Piata Noua 02.30-06.00 16 Aparate portablie ceata rece si ceata calda(atomizor si pulsfog) Cymina Plus, avizat de Comisia Nationala pentru Produse Biocide Se actioneaza si cu produsul larvicid Biopren 50 LML, avizat de catre Comisia Nationala pentru Produse Biocide, in zonele unde sunt identificate ca fiind umede (subsoluri de bloc)
30.07.2019

01.08.2019

03.08.2019

DOMENIUL PUBLIC SI PUNCTE DE COLECTARE DESEURI MENAJERE

Zone verzi blocuri: ANL, C5, ETERNITATII, NEPTUN, I.L. CARAGIALE, GAVRILOV C. BABDAG,E3, VEST, LOTIZARE, DALLAS

UNITATI DE INVATAMANT (EXTERIOR)

06.00-09.30 16 Aparate portablie ceata rece si ceata calda(atomizor si pulsfog)
01.08.2019

03.08.2019

05.08.2019

ALINIAMENT STRADAL

Echipa 1: perimetrul cuprins intre: Orizontului – Pacii

Echipa 2:  perimetrul cuprins intre: Victoriei-Libertatii

Echipa 3:  perimetrul cuprins intre: Viticulturii-C5- Babadag

Echipa 4:  perimetrul cuprins intre: Barajului – E3

21.00-02.00 8 Aparate de mare capacitate ceata calda si ceata rece, tip citizen si pulsfog
01-09.08.2019 BLOCURI DE LOCUINTE CONFORM PROGRAMARILOR CU ASOCIATIILE DE PROPRIETARI 08.00-13.00 22 Aparate portabile ceata rece 9 atomizor si/sau vermorel)

Super Killer 25 EC, avizat de Comisia Nationala pentru Produse Biocide

 
Suplimentar in zonele de case
29.07-08.08.2019 ALINIAMENT STRADAL

Echipa1:  perimetrul cuprins intre: Orizontului-Mahmudiei

Echipa 2:  perimetrul cuprins intre: Victoriei – Babadag

16.00-20.00 8 Atomizoare    

 

Articolul precedentDealeri de etnobotanice reținuți de DIICOT Tulcea
Articolul următorTransport de peşte fără documente interceptat de poliţiştii de frontieră