Acasă Actual Mutare DECISIVĂ în războiul din Ucraina – Zelenski și Erdogan, față în...

Mutare DECISIVĂ în războiul din Ucraina – Zelenski și Erdogan, față în față la Kiev, alături de secretarul general ONU

Întâlnire crucială în Ucraina, la nivel înalt, la 6 luni de la începerea războiului lui Putin. Președinții Ercep Erdogan, Volodimir Zelenski vor fi față în față, la Kiev, joi, 18 august, alături de secretarul general ONU – Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene.

Pe agenda importantei întrevederi vor fi abordate în afară de problema transporului de cereale din Ucraina, și situația critică de la centrala nucleară de la Zaporojie, care pune în pericol securitatea zonei și a Europei, a lumii, în general.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, potrivit AFP, relatează Agerpres.

La reuniunea de la Kiev va fi verificat acordul internaţional semnat în iulie la Istanbul, între Ucraina și Rusia, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina. În acordul pentru transportul cerealelor, pentru a atenua criza alimentară, „Turcia este un element cheie”.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele”, a anunțat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

În acest sens va avea loc și o întâlnire bilaterală între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Ulterior, secretarul general al ONU se va deplasa în portul Odesa, apoi în Turcia, la Istanbul, pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

 
 
 
 
Articolul precedentAmenzi pe bandă rulantă date de jandarmi, în minivacanța de Sfânta Maria
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET – Rugăciune pentru vrăjmași