Medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș” a vorbit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, despre prezența noii tulpini OMICRON în România, dar și măsurile necesare în țara noastră după explozia cazurilor în Africa de Sud și apariția, deja, a primelor cazuri în peste 30 de țări, inclusiv în 13 țări europene, potrivit  relitatea.net

 

Întrebat despre avertismentul dat de OMS în legătură cu pericolul tulpinii super-mutante OMICRON din Africa de Sud, Adrian Marinescu a declarat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, că „a reacționat prompt. Nu aș spune ca Europa e pusa pe jar, dar toata lumea este îngrijorată. Probabil că OMICRON ne  va pune probleme in viitorul apropiat”.

„Nu inseamnă că va fi mai agresiva, poate se va transmite mai ușor. Vor fi măsuri restrictive sau mai bine spus de limitare a creșterilor cazurilor…, atunci când a apărut în China (coronavirusul – n.red.), acum în Africa de Sud. Riscul este să se transmita accelerat. Ce facem prin secvențieri e ce facem acum in cazul sosirilor din Africa de Sud”, a mai explicat Adrian Marinescu natura măsurilor de limitare a creșterii posibilelor cazuri de OMICRON.

Despre măsurile din perioada sărbătorilor, a cumpărăturilor, a vacanțelor, medicul consideră că „măsurile de prevenție sunt  individuale. Vom avea niste sărbători liniștite. Situația nu se va dezechilibra până la începutul anului viitor. Să găsim calea de mijloc, măsurile de prevenție sunt necesare”.

„Dacă vorbim de cei veniti din Africa de Sud, suspiciunea e mare. Dar si la cei veniti din Egipt… Secventierea se face în România de la începutul anului 2020. La Matei Balș facem screeningul in 4-5 ore, etapa urmatoare este secvențierea. Dacă vezi ca nu are Delta, îți pui problema ca poate fi inclusiv OMICRON. Și faci secvențiere, care durează câteva zile”, a mai spus Adrian Marinescu.

În ceea ce privește măsurile posibile necesare în acest moment și în perioada următoare la intrarea în România, medicul a precizat, la „Pastila de Sănătate”, sâmbătă, la Realitatea PLUS, că „trebuie luate în calcul toate zonele. Chiar daca Africa de Sud este în zona roșie, tot continentul african ar fi de luat în calcul, pentru că toate cazurile izolate au dus la creșteri”.

Articolul precedentAproape 1500 de noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore la nivel național
Articolul următorCod Galben de VÂNT în județele Constanța și Tulcea