Subprefectul Corvin Bangu, primarul Constantin Hogea, Nicolae Mihai și Constantin Albu, consilierii președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu precum şi şefii serviciilor deconcentrate şi reprezentanţii partidelor politice au fost prezenți la Monumentul Independenței, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Uniunii Europene.

Cu acest prilej, manifestările au cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat, oficierea serviciului religios, alocuțiuni ale oficialităților locale, în frunte cu subprefectul Corvin Bangu care a transmis următorul mesaj:

„O fericită coincidenţă face ca România să aniverseze astăzi evenimente cu o profundă semnificaţie istorică, determinante pentru procesul de modernizare și de dezvoltare a naţiunii române, în context european.
9 mai 1877 semnifică, așa cum arată extrem de clar moţiunea Parlamentului României, adoptată în acea zi istorică, obţinerea „independenţei absolute” faţă de Imperiul Otoman. Acel act de voinţă populară a fost întărit de jertfa de sânge a Armatei române și a unităţilor auxiliare teritoriale, care au scris adevărate pagini de vitejie pe câmpurile de luptă din Bulgaria.
România și-a ţinut cu sfinţenie angajamentele luate în faţa aliaţilor ei, și de aceea a privit ca pe un act de injustiţie aranjamentele Congresului de la Berlin, din 1878, care au răsplătit eforturile militare și pierderile umane ale poporului român prin amputarea din trupul ţării a judeţelor din sudul Basarabiei.
Din perspectiva proiectului unificator al națiunii române, edificarea primului stat independent și suveran român a pregătit actul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 prin redefinirea și dinamizarea idealului unității naționale. În același timp, statul român a dat dovadă de responsabilitate, devenind un factor stabilizator al zonei.
9 Mai 1945 are o la fel de mare importanţă simbolică, atât pentru România, dar și pentru continentul european. Este ziua în care regimul totalitar al lui Adolf Hitler, cel care cufundase Germania și mare parte a Europei și a lumii în tenebrele sângeroase și pline de atrocităţi ale celui de-al doilea Război Mondial își recunoștea înfrângerea în faţa puterilor antifasciste, aliate sub același stindard, cel al luptei pentru libertate și pentru democraţie.
România, obligată de o conjunctură internaţională ostilă, și părăsită de aliaţii săi, a trebuit să se alăture Germaniei într-un război din care a ieșit prin actul de curaj și de demnitate de la 23 august 1944, pentru a se alătura Naţiunilor Unite.
Eroilor care au făcut posibilă continuitatea și dăinuirea statului și naţiunii române le suntem datori recunoștinţa noastră și pioasă aducere aminte.
9 Mai înseamnă și „Ziua Europei”, ziua în care, în 1950 ministrul de externe al Republicii Franceze, Robert Schuman dădea publicităţii “Declaraţia” care deschidea calea înfăptuirii Uniunii Europene actuale.
Acesta afirma (citez):
„Europa nu se va face dintr-o dată, și nici nu va fi o construcţie finită: ea se va face prin realizări concrete, creând în primul rând o solidaritate de fapt”.
Ruptă pentru o jumătate de secol din cadrul firesc al dezvoltării ei moderne, România vede în proiectul Europei unite un instrument pentru depășirea stării precare a dezvoltării economice și sociale, și un prilej pentru revenirea la un sistem de valori politice și economice, sociale și culturale care caracterizează civilizaţia europeană.
În acest moment aniversar și comemorativ, când trecutul și prezentul își dau întâlnire pentru a prefigura viitorul, vă adresez dumneavoastră, cetăţenilor tulceni îndemnul de a ne angaja împreună în efortul construirii noii identităţi europene a ţării, care este și va fi o sinteză între valorile și tradiţiile naţionale și valorile și tradiţiile comune ţărilor membre ale Uniunii Europene.
„La mulți ani de Ziua Independenței României! La mulți ani de Ziua Uniunii Europene!”, a transmis subprefectul Corvin Bangu.

„România are puterea de a fascina și de a încânta, spunea la începutul acestui an liderul Consiliului European, Donald Tusk, cu prilejul lansării oficiale a  Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Într-adevăr, avem o țară fascinantă, unică și un popor încântător, care de-a lungul istoriei, a luptat și a plătit cu multe sacrificii și vieți omenești libertatea și statutul european de care se bucură astăzi. De aceea, și-n acest an, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră şi să sărbătorim împreună acest moment încărcat de semnificaţii simbolice: crearea României moderne ca urmare a obţinerii independenţei de stat precum și crearea unei Europe noi ca urmare a stabilităţii  obţinute după cel de-al doilea război mondial. În 1950, Robert Schuman a avut strălucita inițiativă de a pune bazele unei structuri care avea să aducă laolaltă statele europene, în scopul menținerii păcii și a progresului economic, conturându-se astfel Uniunea Europeană de astăzi. 35 de ani mai târziu, Consiliul European de la Milano a ales ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”.

În anul de grație 2019, ziua de 9 mai a căpătat semnificaţii extinse în contextul preluării de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene. Acest titlu onorează România dar o și responsabilizează,  determinându-ne, în această perioadă, dar și pe termen lung, să depunem mai multe eforturi pentru a apăra valorile, drepturile şi principiile care trebuie să stea la baza Uniunii Europene, libertatea și solidaritatea aflându-se în centrul acestora.

La mulţi ani, tulceni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, Europa!“, a declarat, cu acest prilej, consilierul Nicolae Mihai.

Articolul precedentVremea strică ploile Festivalului Internaţional al Dunării!
Articolul următorOnor militar pentru fostul comandant al jandarmilor, colonelul Alexandru Nocolin