Cel mai slab cotat liceu din municipiul Tulcea, poate şi din judeţ, respectiv Liceul Tehnologic Ion Mincu nu va avea nici din această toamnă clasă de liceu. Clase de liceu la zi pentru că s-a unitatea de învătământ din curtea liceului cotat drept numărul unu din Tulcea, municipiu şi judeţ (Liceul Teoretic Grigore Moisil – n.a.), s-a consacrat în clase de liceu seral.

Nu e prima dată când între conducerea şi corpul profesoral din cadrul liceului, pe de o parte, şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, pe de altă parte, apare un conflict public. S-a întâmplat şi anul trecut, alta fiind „sămânţa scandalului”.

Conflictul deschis din acest an a apărut în urmă cu câteva zile după publicarea Ordinului Ministerului Educației Naționale nr. 4057/28.05.2019, privind repartizarea, pe județe, a cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, în anul școlar 2019 -2020. Potrivit planului de şcolarizare mai sus amintit, judeţului Tulcea i s-a redus cu una numărul claselor a IX-a liceu la zi, motivat de faptul că numărul elevilor a scăzut de la 1928, cât se anticipa că vor fi după migrarea spre judeţele limitrofe (la Jurilovca, spre exemplu, 60% dintre absolvenţii clasei a VIII-a merg la liceu în judeţul vecin Constanţa – n.n), la numai 1870! În ţară situaţia este mult mai gravă, dar nu este cazul să comentăm acest aspect, al scăderii populaţiei de elevi, aici şi acum.

Pus în faţa acestui „plan corijat” de conducerea ministerului, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea a procedat la ierarhizarea liceelor şi claselor din fiecare liceu, conform celor trei criterii prevăzute de norme: 1. dacă se înscrie în priorităţile de dezvoltare ale judeţului; 2. dacă s-a realizat în anii trecuţi planul de şcolarizare; 3. dacă procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost satisfăcător. Ei bine, dintre toate clasele care se vor constitui din toamnă la nivel de clasa a IX-a învăţământ de zi, clasa de coafor/stilist de la Liceul Tehnologic Ion Mincu din Tulcea a obţinut punctajul cel mai mic. Mai mult, această specializare se poate obţine prin formare profesională cu câteva zeci de ore de curs prin intermediul unor furnizori de formare acreditaţi. În plus, conducerea liceului a obţinut autorizarea ARACIP pentru această specializare cu eforturi financiare de 6000 de lei, bani de la bugetul local, fără să notifice acest demers Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea. Şi aici apar, probabil, problemele conducerii liceului, pentru că banii vor trebui justificaţi inspectorilor de la Curtea de Conturi …

Imaginea profesorilor a fost lezată, spune directoarea de la Liceul Tehnologic Ion Mincu

Pentru a nu se ajunge cu raport la Curtea de Conturi şi pentru a mai ţine în viaţă artificial un liceu fără clase de liceu, aşa cum este Liceul Tehnologic Ion Mincu (are doar şcoală profesională cu puţini elevi în clase şi clase de liceu seral cu frecvenţă spre zero a elevilor) s-a scris un memoriu conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean. Un memoriu întins pe multe pagini care a fost transmis şi unei anumite părţi a presei în care este contestată decizia Consiliului de Administrație a1 ISJ Tulcea care lezat imaginea profesorilor liceului.  Care liceu, dacă e să ne referim strict la clasele de seral, aveau parte de unul, doi sau trei elevi la ore. Să tot „munceşti” aşa mai ales că procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat nu interesează pe nimeni … Aşa cum se întâmplă în alte licee sau colegii.

Cităm din memoriul semnat de către directorul Gabriela Coculescu: „Decizia Consiliului de Administrație a1 ISJ Tulcea, aduce un prejudiciu imaginii școlii afectând credibilitatea liceului în rândul elevilor care ar fi dorit să se înscrie pe această calificare pentru care s-a facut deja promovare. De asemenea, considerăm că, a fost lezată și imaginea cadrelor didactice care au participat la promovarea ofertei de formare.”

Tocmai pentru a nu le fie lezată imaginea cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic Ion Mincu din Tulcea, pentru că s-ar fi putut întâmpla acelaşi lucru de anul trecut când la clasele profesionale abia dacă s-au ocupat locurile, inspectorul şcolar general Lucica Popişcă a susţinut azi o conferinţă de presă prin care a anunţat public faptul că decizia Consiliului de Administrație a1 ISJ Tulcea rămâne neschimbată!

Prin urmare, la Liceul Tehnologic Ion Mincu, după şapte ani consecutivi, nu va suna nici în toamna aceasta clopoţelul pentru clasa a IX-a învăţământ de zi.  Iar la cum „evoluează” liceul acesta, doar cu clase de seral şi doar 61 de elevi de şcoală profesională, probabil că nu vor trece mulţi ani până clopoţelul nu va mai suna deloc!

Articolul precedentSerbările Deltei, simpozion la Tulcea pe tema multiculturalităţii
Articolul următorMembrii juriului distincției turistice „Mărul de Aur“ vizitează Delta Dunării și județul Tulcea