Evaluarea Națională 2019 a început azi cu examenul la Limba și literatura română, prima probă scrisă pe care o susțin elevii care își doresc admiterea la liceu.

Examenul de capacitate a început la ora 9.00, când au fost distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8.30, iar o situaţie a prezenţei va fi comunicată ministerului abia după ora 10.00.

La Tulcea, potrivit informaţiilor furnizate de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean până săptămâna trecută s-au înscris la acest examen un număr de 1557 de absolvenţi ai clasei a opta.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise la examenul de capacitate este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Elevii au avut la dispoziţie modele de subiecte elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi care, potrivit Ministerului Educaţiei, au fost construite în funcţie de trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen.

Elevii de clasa a VIII-a și-au putut verifica cunoștințele și la simularea pentru Evaluarea Națională, care a avut loc în luna martie. De obicei, subiectele de la simulare au grad de dificultare un pic mai ridicat decât ce se dă la examenul propriu-zis de capacitate.

Lucrarea va fi notată cu 10 puncte din oficiu și va fi structurată pe două subiecte mari, SUBIECTUL I şi SUBIECTUL II. La fiecare dintre cele două subiecte, elevul va avea de lucrat cu un text dat.

Fiecare subiect are, la rândul său, două cerințe mari. Punctul A va avea mai multe subpuncte care presupun rezolvarea unor chestiuni legate de text, iar la punctul B elevii vor avea de elaborat câte o compunere: la primul subiect o compunere literată, la al doilea subiect o compunere liberă.

Potrivit MEN, candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, a transmis MEN.

Probele sunt monitorizate audio-video. 

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 – 20 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Calendarul examenelor de la Evaluarea Națională 2019

Astăzi are loc primul examen din cadrul Evaluării Naţionale, la limba şi literatura română. Vor urma apoi, pe 20 iunie, proba la Matematică, iar pe 21 iunie, examenul la Limba şi literatura maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale.

Primele rezultate ale examenului vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.

Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută în cadrul acestui examen are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a. Restul de 20 la sută reprezintă media între cele patru medii generale obținute în fiecare dintre cei patru ani de studii gimnaziale.

Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

 

Articolul precedentAmbasadorul Greciei îşi lansează cartea la Casa Avramide
Articolul următorContract de 27 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor judeţete pe Strategia SUERD