„Având în vedere complexitatea activităţii de protecţie a ariei, de monitorizare și verificare a activităţilor economice care se desfăşoară în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a evaluării impactului negativ ca rezultat al factorilor antropici şi a activităţilor ilegale (braconaj piscicol, cinegetic, silvic, acces în zone tampon, strict protejate etc.) precum şi de intervenţie rapidă, inclusiv în cazul unor fenomene accidentale sau naturale (poluări, incendii, inundaţii, etc.), s-a înființat Comisariatul de Control Integrat Delta Dunării prin HG. 1217/2012” – aceasta este prezentarea făcută pentru Comisariatul de Control Integrat Delta Dunării (CCIDD) ce reprezintă corpul de control din Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ce are ca obiectiv principal controlul pe toată suprafață rezervaţiei de 580 000 ha.

Principala activitate a CCIDD este de inspecție și control piscicol, cinegetic și a resurselor regenerabile iar ca structură  este împărțit în cinci comisariate: Comisariatul Regional Tulcea-Chilia, Comisariatul Regional Murighiol Sf. Gheorghe, Comisariatul Regional Sulina, Comisariatul Regional Razim Sinoe şi Comisariatul Regional Crișan.

Chiar dacă are o structură de personal la nivelul fundamentării făcute tocmai pentru a desfiinţa Comitetul județean pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, o structură înfiinţată de Prefectura Tulcea după anul 2000, Comisariatul de Control Integrat Delta Dunării nu este pe placul actualului Guvernator al RBDD, Mălin Muşetescu.

„Mie nu mi se pare deloc dinamic acest comisariat, ba dimpotrivă. Chiar pot afirma cu toată responsabilitatea că înainte de a fi guvernator m-am convins de cât de absent este acest comisariat din teren, din Delta Dunării. Şi nu doar acest comisariat ci şi celelalte autorităţi de control ce i-au precedat. Nu este posibil ca eu care sunt pescar de peste două decenii în Delta Dunării să fiu controlat doar o singură dată şi atunci pentru documentele bărcii. Adică pe nimeni nu a interesat dacă am permis de pescuit, dacă am permis de acces în deltă. Nu! Şi asta în condiţiile în care ca mine au fost poate zeci de mii de turişti care probabil că nici acum nu ştiu că există acest comisariat de control”, a declarat Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.

Soluţie de mobilizare şi mobilitate: GPS-ul

Pentru că este foarte nemulţumit de activitatea Comisariatului de control integrat, guvernatorul Rezervaţiei a găsit o soluţie de mobilizare a angajaţilor din acest comisariat, dar şi o soluţie de mobilitate…controlată.

„Pentru că este mai greu cu mobilizarea la acest comisariat o soluţie de monitorizare a mobilităţii acestor comisari ar fi aparatele GPS de pe bărci. Prin intermediul GPS-ului vom avea o monitorizare în timp real a traseelor urmate de către ambarcaţiuni şi evident a oamenilor noştri astfel încât să putem vedea de la sediul instituţiei dacă se respectă traseul fixat în ziua respectivă pentru activitatea de contol”, a mai declarat Mălin Muşetescu.

Procedura de achiziţie a aparatelor GPS a fost demarată prin testarea pieţii şi de asemenea pentru fundamentarea cost beneficiu.

„Prin intermediul aparatelor GPS, pentru o companie sau o instituţie cu cel puţin zece unităţi mobile, că vorbim de utilitare de transport marfă sau în cazul nostru de amabarcaţiuni, cheltuielile cu combustibilul se reduc din prima lună între 10 şi 50%. Este un fapt verificat la o serie de clienţi. Un alt beneficiu al acestor aparate GPS este acela că se poate şti în timp real fiecare unitate din flotă în ce punct se află, ce traseu a urmat în acea zi şi, foarte important, toate aceste date se pot stoca ani de zile”, a declarat Marius Mitrea, unul dintre furnizorii locali de astfel de echipamente.

Monitorizarea ambarcaţiunilor prin GPS, o poveste veche

Încă din 2015, printr-un set de noi reguli pentru accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, Executivul de atunci încerca, fără succes până la urmă, reducerea impactului negativ pe care îl are circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor asupra ecosistemelor şi speciilor din zonele adiacente canalelor şi lacurilor interioare din Rezervaţie.

Astfel, potrivit măsurilor adoptate în vara anului 2015, la început de iulie, se preciza că „navele şi ambarcaţiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziţiei şi vitezei către staţiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din staţii fixe de localizare şi identificare a navelor sau ambarcaţiuni şi din radare de supraveghere. Măsura are scopul instituirii unui control mai eficient al circulaţiei şi accesului navelor şi ambarcaţiunilor în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, precum şi identificarea celor care nu respectă regulile de circulaţie. Prin decizie a Guvernatorului Administraţiei RBDD, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice navă/ambarcaţiune monitorizată pentru a i se permite accesul în perimetrul Rezervaţiei”. Sigur, au trecut nu doar 60 de zile ci mai mult de 600, dar sistemul de monitrizare nu există nici acum.

Că ar putea exista pentru ambarcaţiunile celor care ar trebui să controleze braconierii e si ăsta un pas, dar dacă va rămâne singurul atunci să nu ne mai plângem să avem braconaj şi braconieri în Delta Dunării…

Articolul precedentPeste 10.600 de pachete cu țigări de contrabandă, descoperite pe Braţul Chilia al Dunării
Articolul următorConcursul național de poezie „Panait Cerna”, ediția a XLIV-a