Vineri, 10 mai 2019, acest golan din barca rapidă a aruncat un pahar de băutură drept în fața ghidului unui grup de turiști din Germania! Frumoase amintiri pentru turiștii germani, oripilați de această specie, ,, golanul de deltă”, mult mai nocivă decât cormoranul. Ghidul turiștilor germani era Daniel Petrescu, un reprezentant de seamă al Societății Ornitologice din România și un cunoscător al Deltei Dunării. Isprava de vineri, ce a fost sesizată și autorităților, a fost povestită de aceasta pe Facebook.

,,Ce se întâmplă în Delta Dunării…

Ieri, spre seară, ieșim la o plimbare cu salupa spre lacul Trei Iezere, cu un grup de ornitologi din Germania. Aproape de intrarea în lac apare o barcă rapidă condusă aparent de niște “băietași” turmentați care accelerează și trec pe lângă noi în trombă, provocând un val de un metru, ce aproape ne-a zburat de pe scaune.

Am făcut semn să oprească dar nici vorbă, conducătorul a întors barca și a revenit în trobmba înjurând și tachinându-ne iar după câteva schimburi de ,,urari” s-au întors și au făcut o nouă rundă în jurul bărcii spre stupefierea nemților. Eu am început să filmez iar restul puteți vedea în filmarea și pozele postate mai jos. Unul din ocupanții bărcii a aruncat cu un pahar de sticlă lovindu-mă direct în ochi. La impact paharul s-a spart producându-mi mai multe tăieturi din care două destul de adânci. Clienții mei au rămas stupefiați la vederea sângelui care țâșnea din fața mea crezând că am pierdut un ochi.
Acum rămâne să vedem ce stabilesc autoritățile dar din păcate acest incident nu este unul singular. De ani de zile nimeni nu face nimic în privința teribiliștilor de bani gata sau a celor ce consideră Delta Dunării ca un tărâm al nimănui, unde nu există lege, reguli sau bun simț.
În România lui 2019 încă domnește legea lui -”Bă tu știi cine sunt eu?” – “Bă săracilor” și “Bă, eu am bani și fac ce vreau”. Problema este că nimeni, dar absolut nimeni nu ia nicio măsură pentru a combate aceste derapaje care în scurt timp vor duce la probleme și mai serioase în Delta Dunării.
Deja prezența miilor de barci rapide ce vântură apele rezervației are un impact semnificativ asupra mediului în tot ansamblul lui, dar în combinație cu nesimțirea, lipsa de educație și nerespectarea legii va duce la transformarea acestui mic paradis într-un parc de aventură în care adrenalina dată de motoarele de mare putere va fi singura atracție.
Eu spun că a sosit momentul să luăm atitudine și să punem puțin piciorul în prag pentru că altfel ne tăiem craca de sub picioare. Aș dori să văd și eu măcar o clarificare a legii care permite accesul pe teritoriul rezervației, să văd că cineva se gândește mai departe de ziua de mâine.
Aș dori să văd măcar o autorizație de acces în Delta Dunării suspendată din cauza nerespectării vitezei sau lipsei de respect pentru natură dar speranța cred că este deja moartă.
Delta este văzută de autorități doar ca o vacă de muls, un teren de joacă și de impresionat “baștanii” când vin la pescuit sau o sursă de pește și icre cu care să se ungă rotițele de la București pentru a continua cu distrugerea lentă a acesteia.”

Poliția deja a fost sesizată și l-a și găsit

La data de 10.05.2019, polițiștii IPJ Tulcea au fost sesizați prin plângere depusă de un bărbat, de 44 de ani, din localitatea Maliuc, la sediul Postului de Poliție Maliuc, despre faptul că în cursul aceleiași zile, în zona Mila 23, în timp ce se afla într-o ambarcațiune cu turiști străini, a fost agresat de o persoană necunoscută, aflată într-o altă ambarcațiune.

În urma agresiunii, reclamantul a fost rănit.

În baza sesizării și activităților desfășurate imediat de polițiști, a fost identificată persoana implicată, fiind vorba de un bărbat de 43 ani din jud. Argeș.

În cauză s-a întocmit dosar penal, în care se continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, a declarat Amalia Ignatencu, purtător de cuvânt al IPJ Tulcea.

Articolul precedentSimpozion „Dunărea – fluviul care unește!“, în cadrul Festivalului Internațional al Dunării
Articolul următorFotbal Under – 11: Victoria Delta a câștigat turneul final!