Pompierii militari din cadrul ISU „Delta” Tulcea au intervenit marți pentru localizarea și lichidarea mai multor incendii. Aproape 20 hectare de teren agricol au ars pe raza a patru localităţi din judeţ.

Două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Măcin au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de miriște de grâu din aproprierea localității Jijila.Militarii au fost sprijiniți de localnici cu 3 tractoare, pentru a stopa arderea. Incendiul, ce s-ar fi putut extinde la lanurile de grâu din apropiere, a fost lichidat după aproximativ o oră. În urma evenimentului au ars aproximativ 10 hectare de miriște de grâu.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere.

5 subofițeri din cadrul Stației de Pompieri Babadag cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată la marginea localității Ceamurlia de Jos. Au ars aproximativ 600 mp de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.
Fumatul în locuri neprotejate corespunzător, a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Pe raza localității Colina au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea  împreună cu membri SVSU Murighiol . Au ars două anexe gospodărești în suprafață de aproximativ 20 mp și vegetație uscată pe o suprafață de circa 1 hectar.

Imagine

În apropierea localității Iazurile, au intervenit  pompierii militari și pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat la întreaga autoutilitară cu degajare de fum și se propagase
la miriștea și lanul de grâu din apropiere.
Incendiul a fost stins în limitele găsite, fiind afectat autoturismul în proporție de 90% și aproximativ 5 hectare de miriște și lan de grâu.
Cel mai probabil evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit.

Imagine

Alte două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Tulcea cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă împreună cu lucrători SVSU Valea Nucarilor au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la marginea localității Agighiol.
În urma evenimentului au ars aproximativ 4 hectare de vegetație uscată și gunoi ce grajd.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

Din fericire, în urma tuturor acestor evenimente nu s-au înregistrat victime sau persoane rănite.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Sursa: Realitatea de Tulcea