„Cupa Înfrăţirii Cahul 2019” este numele unui proiect iniţiat de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Tulcea şi care a beneficiat de finanţarea Consiliului Judeţean Tulcea în baza Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. După desfăşurarea primei etape a Cupei Înfrăţirii la fotbal, ce a avut loc la Tulcea, în data de 14 septembrie 2019, la circa o lună distanţă, la invitaţia Consiliului Raional Cahul (vicepreşedinte Vladimir Calmîc), echipele de fotbal din Tulcea – România şi Izmail – Ucraina au fost chemate pentru a-şi lua revanşa în faţa primei câştigătoare a Cupei Înfrăţirii: selecţionata Raionului Cahul.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Tulcea şi totodată vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Petre Badea a condus delegaţia tulceană la Cahul în Republica Moldova cu gândul de a întări relaţiile înfrăţire dintre Judeţul Tulcea şi Raionul Cahul, dar şi cu gândul de a le lua de această dată cupa moldovenilor, câştigători la Tulcea ai primei ediţii.

Cum primul meci al turneului, programat de organizatori între Cahul şi Izmail, ocupantele locurilor 1 şi respectiv 3 de la Tulcea, s-a terminat la egalitate, 1-1, planul era simplu pentru câştigarea turneului: o victorie şi un meci egal!

Înainte de primul meci al tulcenilor, programat de organizatori contra echipei din Izmail, preşedintele Petre Badea a oferit din partea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Tulcea mingi oficiale echipelor de copii de la şcolile din Cahul, prezenţi la stadion.

La festivitatea de deschidere, ce a avut loc de la ora 15.00, după disputarea primului meci, şi oficiată de vicepreşedintele Raionului Cahul, Vlad Căşuneanu, au fost invitaţi să participe şi au luat cuvântul delegaţii celor trei parteneri şi anume Petre Badea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Tulcea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Ghenadii Polida, preşedintele Asociaţiei Raionale de Fotbal Izmail şi Vladimir Calmîc, vicepreşedintele Consiliului Raional Cahul alături de Alexandru Popov, directorul Direcţiei de Sport din Cahul şi Piotr Mihov, preşedintele echipei de fotbal Burlacu, campioana raionului Cahul.

„Am pus mult suflet în acest proiect iniţiat, după cum bine ştiţi, de noi care am şi fost gazda primului turneu de fotbal frăţesc între Cahul, Izmail şi Tulcea. Dincolo de competiţia sportivă, această cupă îşi propune să strângă relaţiile de prietenie şi respect dintre cele trei ţări iar sportul, în caul nostru fotbalul, este cel mai bun ambasador. Fie ca cel mai bun să câştige, dar dincolo de rezultate fotbalistice toţi suntem câştigători.”, a transmis asistenţei Petre Badea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Tulcea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Primul meci al tulcenilor contra celor de la Izmail ar fi trebuit să fie victoria care să dea speranţe la câştigarea trofeului. Cu multă stângăcie la finalizare ocaziile de gol ale tulcenilor nu s-au fructificat şi astfel după cele două reprize scorul a rămas neschimbat de la primul fluier al arbitrilor: 0-0!

După două rezultate de „égalité, fraternité”, meciul dintre Cahul şi Tulcea devenea decisiv iar în cazul unui nou rezultat de egalitate de 0-0 sau 1-1 lucrurile se complicau în desemnarea câştigătoarei. Din minutul 8 lucrurile s-au lipezit puţin după ce Cazacu a deschis scorul pentru Tulcea şi s-au limpezit definitiv după ce echipa gazdă a întors rezultatul prin cele două goluri marcate ce trimiteau Tulcea pe ultimul loc al podiumului. Ba chiar putea fi 3-1 dacă gazdelor nu li se anula un gol, spre nemulţumirea tribunei. Ca să fie frăţie până la capăt, acelaşi Cazacu a egalat pe final de meci la 2-2 şi aşa toate cele trei jocuri s-au încheiat fără niciun învins ci doar cu învingători.

Festivitatea de premiere a adus în prim plan din nou echipa din Cahul, la fel ca şi la Tulcea, cu precizarea că de această dată gazdele au adus la teren o multiplă campioană a raionului: FC Burlacu, premiată de către delegatul echipei din Tulcea, Petre Badea. Ce bucurie mai mare pentru preşedintele clubului din comuna Burlacu, Piotr Mihov, să facă loc în vitrina clubului pentru a şasea cupă şi aceasta la un turneu internaţional.

Şi pentru că la scor egal în toate trei meciurile ierarhia e greu de stabilit, căpitanul echipei de pe primul loc a recunoscut faptul că cel mai frumos fotbal l-au jucat cei de la Izmail. Şi cea mai fair-play echipă …