Membrii Birourilor Politice Reunite ale Parlamentului (BPR) se întrunesc sâmbătă pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Este a doua încercare. Prima ședință a avut loc ieri, aproape de miezul nopții. 

Echipa Orban susține că acuzațiile aduse de echipa Cîțu sunt ”distorsionări politice determinate de competiția internă PNL”, invocând o prevedere din Regulamentul comun al celor două camere ale Parlamentului:

”Articolul 94
(1) Moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii”.

”Obligația pentru președintele Camerei Deputaților (în mod expres), dar și pentru președintele Senatului era să convoace BPR pentru a putea lua act de depunerea moțiunii și pentru a o putea comunica Guvernului (care revine președintelui Camerei Deputaților) în aceeași zi. În caz contrar, Ludovic Orban putea fi acuzat de neîndeplinirea atribuțiilor referitoare la un mecanism constituțional și de abuz în funcție. Faptul că nu a fost întrunit cvorumul a dat posibilitatea convocării unei noi ședințe. Ședința BPR impusă de regulament nu privește calendarul, ci în primul rând să se ia act de depunerea moțiunii și să i se comunice Guvernului. Abia ulterior se poate discuta calendarul pentru citirea și apoi dezbatere și vot.” au declarat surse din echipa Orban pentru G4Media.

Susținătorii lui Orban ar fi bine să ia atitudine față de acuzele lui Florin Roman, care sunt complet nefondate, gratuite, determinate numai de gândirea că funcția publică poate fi folosită oricum, în orice scop! Roman e pe picior greșit, e contrazis negru pe alb de Regulament.

Roman își induce în eroare în mod deliberat colegii de partid, cu rea-credință, urmărind numai interesele unei competiții interne în partid din poziția de vice al Cdep, aduce acuze lipsite de orice temei președintelui PNL doar pentru faptul că Orban a respectat prevederile Regulamentului care impun explicit convocarea BPR și comunicarea moțiunii de cenzură către Guvern, atitudinea lui Roman este una împotriva prevederilor Statutului PNL, care impune tuturor membrilor PNL „fără discriminări sau privilegii”, inclusiv președintelui PNL, obligația de a respecta Constituția și legile țării.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPreședintele PSD vine cu întrebări la moțiunea de cenzură
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 4 septembrie 2021