Începând din această săptămână, Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps și poate fi parcursă de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Potrivit Gabrielei Chiorean, director de comunicare Google România, la nivel mondial Street View de pe Google Maps este accesat zilnic de …1 miliard de oameni. Desigur nu toţi se vor plimba virtual prin Delta Dunării, dar diferenţa e că până săptămâna aceasta niciunul nu putea face acest lucru.

„Aveam pe Google Maps încă din 2015 Dunărea de la vărsare şi până la Tulcea, dar nu şi cea mai frumoasă parte a Dunării, respectiv delta. Din această săptămână o parte din frumuseţile Deltei Dunării sunt pe Google Maps” a declarat Gabriela Chiorean, director de comunicare Google România.

Graţie lui Cristian Mititelu, voluntar WWF România, omul care a purtat în rucsacul din spate echipamentul Google mii de kilometri prin deltă, aceasta este prezentă de săptămana aceasta pe Google Maps cu toate frumusețile ei, de la rute navigabile la lacuri și canalele acoperite de vegetație, de la păsări și floră, la arhitectură locală și sate înconjurate de ape. În total, sunt acoperiți peste 1500 de kilometri de canale și drumuri.

Un explorator virtual poate admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri. Mai apoi poate se poate plimba pe canalul Șontea, printre vița de vie sălbatică, și pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, creând un tunel de vegetație spectaculos. Câteva click-uri mai încolo peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete și pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate „da o fugă” pe Laguna Sacalin. Pe uscat, poate explora arhitectura tradițională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduțele înguste din Mila 23. La final, se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina. Mai multe locuri și informații pot fi descoperite în galeria dedicată Rezervației Biosferei Delta Dunării de pe pagina centrală Street View: https://goo.gl/ewshTx.

Operațiunea de preluare a imaginilor s-a desfășurat pe parcursul lunii iunie 2018. Echipa WWF a parcurs majoritatea traseelor turistice din Deltă, localitățile Mila 23, Sulina, Letea. La această adresă găsiți un video making-of al proiectului de preluarea a imaginilor Street View din Delta Dunării: https://goo.gl/HTcWUG.

Camelia Ionescu, coordonatorul național al departamentului de ape dulci de la WWF România: „Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăpostește sute de specii de păsări, pe lângă pești preistorici – cum sunt sturionii – și diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiții vechi de sute de ani. Întâlnim meșteșugari care fac bărci din lemn sau acoperișuri din stuf, pescari care știu să prepare celebrul borș pescăresc. Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem și aceste tradiții. Și primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar și navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm și să o protejăm”.

Preluarea imaginilor Street View din Delta Dunării a fost posibilă cu sprijinul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării..

Articolul precedentBolnavii de la Spitalul Tichileşti vor primi o normă de hrană majorată de la 11 la 20 de lei!
Articolul următorConsilierii tulceni au hotărât: De azi, energia termică e o scumpă!