Când temperaturile de afară cresc fără oprire, iar termometrul pare că s-a blocat la peste 35 de grade, căutam orice mod de a ne răcori puţin.

 Dacă respectăm câteva reguli am putea scăpa de neplăceri pe timp de caniculă.

Mănâncă porţii mici şi dese. Cu cât porţia este mai mare, cu atât mai mare este căldura metabolică eliberată de organism pentru a procesa alimentele. Evită, de asemenea, alimentele bogate în proteine, care sporesc şi ele căldura metabolică.

Trece-ţi încheieturile mâinilor pe sub un jet de apă rece timp de cinci secunde la fiecare câteva ore. Întrucât pe acolo trec vene majore, ajută la răcorirea organismului.

Puartă haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea. Protejează faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

Mănâncă alimente picante. Acestea stimulează receptorii de căldură din cavitatea bucală, accelerează circulaţia şi declanşează transpiraţia, care duce la răcorirea organismului.

Alimentaţia să fie bogată în fructe şi legume, de preferat produse crude, lactate. Acestea sunt alimente care conțin multă apă, astfel că vă vor hidrata mai bine. De asemenea, previn digestia greoaie concentrând sângele în stomac.

Fă un duş la o temperatură puţin mai mică decât a corpului, mai ales înainte de culcare. Deşi un duş rece sună ceva mai tentant, nu faci decât să provoci organismul să genereze mai multă căldură pentru a o compensa pe cea pierdută în timpul duşului.

Amintește-ți că în congelator sunt bucăţi de gheaţă. Poți improviza un aparat de aer condiţionat, mai puţin periculos, prin plasarea unui recipient plin de gheaţă în faţa unui ventilator. Briza va ridica aerul rece la suprafaţă, în timp ce gheaţa se topeşte.

Evită alcoolul şi băuturile bogate în cofeină, întrucât deshidratează şi sporesc căldura metabolică generată de organism. În schimb, alege apa minerală şi băuturile sărace în zaharuri.

Înlocuieşte crema hidratantă obişnuită cu un gel de aloe vera. Acesta ajută la diminuarea temperaturii corporale.

Dormi pe o pernă din pene şi alege o faţă de pernă din bumbac. Pernele sintetice reţin căldura şi îţi tulbură somnul pe timpul veri

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentFOTO Panică pe stradă. Mașină cuprinsa de flăcări
Articolul următorIncendiu de proporţii în Parcul Natural „Porţile de Fier”