Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea va intra de anul viitor într-un amplu program de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare. Potrivit Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării şi în concordanţă cu obiectivele Programului Operaţional Regional se consideră oportună finanțarea unui pachet de investiţii având în vedere că Delta Dunării este un teritoriu unic care necesită o abordare integrată ținând cont de dimensiunea populației izolate și marginalizate, de gradul mare de vulnerabilitate și accesul limitat la servicii. Iar concretizarea investiţiilor în modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea înseamnă acces la servicii medicale mai bune pentru populaţia din teritoriul ITI şi cu precădere pentru localnicii din deltă.

Astfel, ca urmare a eforturilor intreprinse de conducerea Consiliului Judeţean Tulcea, în calitate de potenţial beneficiar, în parteneriat cu reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Instrumentul Teritorial de Investiţii (ITI) Delta Dunării (ITI-DD), pe Programul Operaţional Regional se vor putea accesa fonduri europene pentru un amplu program de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea.

„Ca şi în cazul transportului naval în Delta Dunării, pe componenta Conectivitate, şi pe componenta Sănătate am primit un aviz favorabil al Comisiei Europene pentru ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea să poată accesa un amplu program de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare. Vorbim de aproape de 50 de milioane de euro, din care circa 25% vor însemna dotări iar cea mai mare parte a fondurilor vor fi pentru construcţia unei noi aripi a spitalului plus pentru modernizarea clădirii actuale”, a declarat Ilie Petre, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Instrumentul Teritorial de Investiţii (ITI) Delta Dunării (ITI-DD).

Pentru depunerea aplicaţiei este nevoie de o documentaţie de avizare a lucrărilor de interventii (DALI) la care se lucrează şi care potrivit unor surse din cadrul Consiliului Judeţean Tulcea se va finaliza până la sfârşitul acestei luni pentru a fi respectat un grafic propus.

„Dacă vom avea DALI până la sfârşitul acestei luni cred că se poate depune aplicaţia spre finanţare astfel încât în prima parte a anului viitor să fie demarate procedurile de licitaţie pentru execuţia lucrărilor. Într-o variantă optimistă lucrările pot începe chiar în prima jumătate a anului viitor, dar chiar şi în varianta pesimistă tot anul viitor vor începe lucrările care probabil că vor dura circa doi ani”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Instrumentul Teritorial de Investiţii (ITI) Delta Dunării (ITI-DD).

Vor fi multe schimbări şi mai ales relocări de secţii

Dacă documentaţia de avizare a lucrărilor de interventii se va finaliza în următoarele săptămâni şi va respecta în mare parte normativele din OM 914 din 2016 actualizat cu modificările şi completările ulterioare dar şi viziunea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea din 2021 vor fi multe schimbări şi mai ales relocări de secţii.

„Ideea de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a spitalului nu este un moft ci o necesitate şi cred că cei care au mai trecut pe la spital în ultimii ani au simţit o diferenţă. Dar vă spun eu că şi cu această diferenţă încă suntem departe de ceea ce îmi doresc aici la Tulcea şi eu chiar nu mă feresc de cuvinte şi spun răspicat că vreau să avem cel mai modern spital din România! Iar pentru a avea cel mai modern spital din România condiţiile din saloane trebuie aduse la un standard european în primul rând cu patru paturi în actualele saloane, cu grup sanitar în salon dar şi cabină de duş pentru că în momentul de faţă este un mare inus al nostru acest aspect. Nu cred că e momentul acum să facem o discuţie mai amplă pe acest subiect că înţelege lumea ce vreau să spun. Pe de altă parte, noi chiar ne propunem să respectăm acele circuite deschise în Ordinul Ministrului Sănătăţii 914 din 2016 actualizat cu modificările şi completările ulterioare pentru că vrem să avem un spital autorizat 100% ca la manual. Pentru asta va trebui să relocăm unele secţii din spital şi mă gandesc la secţia de hemodializă într-un spaţiu adecvat care să le permită şi lor să facă mai frecvent lucrările de igienizare, la fel mă gândesc la relocarea secţiei de anatomie patologică şi morgă, poate şi alte secţii, vom vedea”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, dr Tudor Năstăsescu.

Ca o noutate adusă de acest amplu program de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea în construcţia nouă, care va presupune o aripă spre vestul actualei clădiri, tot pe regimul actual de înălţime, s-ar putea deschide facilităţi de recuperare medicală.

„Prin acest amplu program de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare ne gândim foarte serios şi la facilităţile de recuperare medicală, atât de necesare ca şi servicii adiţionale ale activităţii noastre curente. Vrem să alocăm acestor facilităţi de recupeare medicală spaţii generoase, moderne astfel încât să fim la cele mai înalte standarde din ţară, dacă se poate”, a mai declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, dr Tudor Năstăsescu.

Articolul precedentAzi e miercurea alarmelor!
Articolul următorTragedie la Mahmudia: Și-a împușcat concubina în față, apoi s-a sinucis cu o armă de vânătoare