Marți, 17 septembrie 2019, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Petre Badea au participat la lucrările Conferinței Internaționale „Danube Free Sky“, organizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și având ca temă reducerea riscului de coliziune și electrocutare a păsărilor cu liniile electrice de-a lungul Dunării.

La evenimentul desfășurat în cadrul proiectului DANUBEparksCONNECTED, Pachetul de lucru WP4 Coridorul de Habitate Aer – Rute libere de migrație dunărene, au mai participat guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, secretarul general Danubeparks, Georg Frank, prefectul Lucian Furdui, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu, partenerii proiectului, furnizorii de energie electrică, ONG-uri, factori de decizie și alți factori interesați de problematica păsărilor migratoare.
„Mă bucur că judeţul Tulcea are șansa deosebită de a găzdui o astfel de întâlnire internațională, în contextul deținerii de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
După cum remarcă specialiștii, Dunărea este un coridor aerian de importanță europeană pentru migrația păsărilor. Chiar dacă ariile protejate asigură refugii de-a lungul rutei de migrație, liniile de înaltă tensiune aflate pe acest coridor reprezintă bariere periculoase pentru păsări. Prin discuțiile de astăzi se urmărește tocmai reducerea ratei mortalității cauzate de coliziunea cu liniile electrice, dezvoltarea unui concept de acțiune împotriva coliziunii și creșterea gradului de conștientizare în regiune cu privire la această problemă.
Ader la ideea prezentată de domnul guvernator privind managementul integrat al deșeurilor în Delta Dunării, o problematică pe care am abordat-o de mai multe ori, de-a lungul timpului, atât la întâlniri cu delegați ai Comisiei Europene cât și cu membrii Guvernului României. Este o problemă pe care și statele riverane Dunării ar trebui să o abordeze pe viitor, respectiv susținerea inclusiv financiară din partea Comisiei Europene. Dunărea este o autostradă, este coloana vertebrală a Europei. Europa s-a dezvoltat și trebuie să se dezvolte de-a lungul acestei coloane vertebrale, Europa trebuie să aibă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă Dunărea și sănătatea habitatelor de-a lungul fluviului.
Vreau să mai subliniez necesitatea extinderii Instrumentului Teritorial de Investiții pe viitoarea programare și cred că susținerea țărilor riverane este importantă în acest sens. Este important ca Delta Dunării să mai beneficieze de un sprijin european pentru a rezolva măcar o parte din problemele pe care această zonă le întâmpină în momentul de față“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Articolul precedentPește confiscat și amendă pentru comerț ilegal
Articolul următorTradițiile și meșteșugurile tulcene cuceresc inimile dobrogenilor