Azi, Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Judeţean Tulcea a fost gazda unei întruniri organizate de către Casa de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor Tulcea cu medicii de familie din judeţul nostru, trei fiind temele dezbătute pe ordinea de zi. Prima dintre ele şi cea mai acută a fost cea cu privire la asigurarea serviciilor medicale şi a tratamentului specific bolnavilor cu afecţiuni oncologice. Documentele care asigură calitatea de asigurat al sistemului de asigurări de sănătate în lumina noilor reglementări precum şi punctul „Diverse” au completat ordinea de zi a întrunirii la care a luat parte, în deschidere, şi preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, alături de vicepreşedintele Dumitru Mergeani.

„Nu suntem foarte vocali pe acest sector numit Sănătate şi încercăm să facem mai puţină zarvă şi mai multă treabă. Avem un proiect de peste 50 de milioane de euro pentru Spitalul Judeţean Tulcea, un proiect ce presupune un corp nou de clădire la ultimele standarde, cu circuitele necesare pentru un act medical de calitate. Vom avea la începutul săptămânii viitoare ultimele discuţii cu proiectantul astfel încât în cel mult o lună să anunţăm pe SEAP licitaţia. Nu cred că ni s-a cerut vreodată ceva de la spital fără să rezolvăm acea solicitare şi iată că a fost bun şi un protest pentru că s-au rezolvat acele probleme.”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea medicilor de familie prezenţi în sală.

Medicii de familie tulceni desemnaţi să prescrie medicaţia pe programul de oncologie

Asigurarea serviciilor medicale şi a tratamentului specific bolnavilor cu afecţiuni oncologice a fost primul punct al ordinii de zi care a stârnit şi cele mai multe şi aprinse discuţii. Încă de la început, Preşedintele Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, ec. Eugenia Vasile, a prezentat o „radiografie financiară” a subiectului afat în dezbatere, pe ultimii cinci ani, potrivit căreia s-a ajuns la o medie de 10.303,53 lei a medicaţiei pentru un bolnav cu afecţiuni oncologice, mai mult decât dublu consumului mediu din 2014 (4.652,69 lei).

„Pe ultimii cinci ani se observă, pe de o parte, creşterea în dinamică a programului de oncologie cu diversificarea schemelor de tratament, iar pe de altă parte creşterea calitativă a terapiilor folosite. Subliniez faptul că în 2014 aveam 85 DCI-uri şi am ajuns în 2018 la 126 DCI din care 57 pot fi prescrise şi de medicii de familie. Totuşi, foarte important, dintr-un top 10 al medicamentelor prescrise în anul 2018 pentru afecţiuni oncologice, 9 dintre ele se pot prescrie şi de către medicii de familie, adică sunt printre cele 57 de DCI-uri ce pot fi prescrise şi de medicii de familie. Mai mult, tot statisctica anului 2018 arată că 80% din totalul reţetelor prescrise pe Programul Naţional de Sănătate Oncologie au doar aceste 10 medicamente din top, din care, cu excepţia medicamentelor cu substanţa activă Filgrastimum (G-CSF), puteau fi prescrise şi de medicii de familie. Astăzi ne-am întâlnit pentru a vă readuce aminte că, în conformitate cu ordinul președintelui Casei Naționale din anul 2015, toți medicii de familie din județul Tulcea au fost desemnați ca medici care pot prescrie medicație în programul național de oncologie, atunci când primesc o scrisoare medicală de la medicul specialist. Este şi motivul pentru care, din cauza faptului că suntem un judeţ cu deficit de medici oncologi, prin excepţie de la norme, puteţi fi desemnaţi pentru a prescrie medicaţie pe acest program de oncologie, desigur doar pentru acele 57 de DCI-uri.” a fost mesajul Preşedintelui Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, ec. Eugenia Vasile pentru medicii de familie convocaţi la această întrunire.

Tensiuni vădite între singurul oncolog din judeţ şi medicii de familie

Medicii de familie tulceni s-au mai „ars” cu prescripţii medicale pe Programul de Oncologie aşa că încă de la început s-au arătat foarte nemulţumiţi. Aceştia au fost însă temperaţi de preşedintele grupului medicilor de familie, dr. Monica Ifrim Catrinescu: „Trebuie să ajungem la un compromis şi vă cer acest lucru pentru că avem doar un singur oncolog. Am avut un singur pediatru şi aţi văzut ce înseamnă să rămâi fără”.

„Au mai fost situaţii în care noi am plătit din buzunar reţetele”, „Avem şi noi un număr limitat de consultaţii pe zi” sau „Nu mai încercaţi să impuneţi soluţii de sus!” au fost câteva dintre replicile mai acide venite din sală, o dovadă că între singurul oncolog din judeţ şi medicii de familie exista o anumită tensiune prealabilă.

„Nu mi s-a părut corect să încarc medicii de familie cu cazurile oncologice, dar am ajuns în situaţia să nu mai pot face faţă. Deja fac munca a trei medici şi statistica o demonstrează. Am peste 180 de externări pe lună în condiţiile în care limita este de 60. Eu mi-am asumat şi îmi asum în continuare pacienţii mei, inclusiv cazurile de recidivă, dar nu mă pot ocupa de bolnavii care vin din spitale şi clinici din ţară fără schemă de tratament şi prima reţetă” a replicat dr. Mihaela Ivanov, singurul oncolog din spital.

Pentru a detensiona situaţia creată, aparent fără rezolvare, intervenţia preşedintelui Colegiului Medicilor Tulcea, dr. Emilia Stamate, a fost una salutară: „Insist pe lângă Casa de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănănate Publică Tulcea să sesizeze Casa Naţională de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii că sunt spitale şi clinici în ţară care nu duc procedura până la capăt. Pe lângă biletul de externare să ofere pacientului şi scrisoarea medicală plus prima reţetă, deoarece avem problemele acestea aici la Tulcea, cu un singur medic oncolog.” De altfel, recent ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a făcut unele precizări cu privire la astfel de situaţii. „La propunerea Comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi tumor board-ul nu vor mai fi finanţate. Pentru că aveau în legislaţie această sintagmă – specialiştii, echipa multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul cancerului pentru pacienţi s-a folosit acest lucru. De anul acesta va deveni obligatoriu!”

 În loc de concluzii

Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea va transmite medicilor de familie, nominal, aşa cum au cerut aceştia, solicitare scrisă pentru a prescrie, prin excepţie, medicaţia pentru cazurile oncologice. Este o situaţie de criză pe care majoritatea medicilor de familie au înţeles-o sau cel puţin au dat impresia că o înţeleg. Câţi dintre aceştia vor şi prescrie reţete din lista DCI-urilor permise de norme rămâne însă de văzut după prima raportare la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Vom cere, ca medici de familie, bolnavilor să vină de la medicii din alte judeţe cu scrisoare medicală şi schemă de tratament pentru a le putea prescrie prima reţetă. Din păcate acest lucru nu prea s-a întâmplat până acum tocmai pentru că la externare se recomanda bolnavului să ajungă la medicul specialist din judeţul său pentru a fi luat în evidenţă. Cum încărcarea pe doamna doctor Ivanov este prea mare atunci vom încerca noi, medicii de familie, să o degrevăm de cazurile care vin din alte judeţe şi pentru care putem elibera noi prima reţetă”, a mai spus, la finalul întrunirii, preşedintele grupului medicilor de familie, dr. Monica Ifrim Catrinescu.

Şi pentru că după atâta tensiune era nevoie şi de veşti bune pentru medicii de familie, dr Emilia Stamate a făcut un anunţ important celor prezenţi în sală: „Avem promisiunea domnului ministru Teodorovici că în Sănătate procentul alocat medicilor de familie va creşte anul acesta. Aşteptăm luna aprilie pentru a vedea împlinită această promisiune”.

Articolul precedentCasele din zona Baltag au fost la un pas de a se face scrum
Articolul următorRecord de incendii pentru pompierii tulceni! 14 alarme reale în mai puţin de 24 de ore!