Combinatul tulcean de alumină îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare, din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazului natural. Din cei aproape 700 de angajaţi, unitatea ar urma să păstreze 259.

Preşedintele Sindicatului Liber Alum, Andrian Darie, a declarat pentru Agerpres că, în momentul de faţă, combinatul produce 11.000-12.000 de tone de alumină pentru combinatul Alro Slatina, în condiţiile în care producţia lunară în urmă cu un an era de circa 50.000 de tone.

„Alum SA a ajuns la cheltuieli pe care nu le poate susţine. Costul cu energia şi gazele înseamnă 500 de dolari pe tonă, în condiţiile în care acum pe piaţă alumina se găseşte la 515 dolari pe tonă, dacă e adusă la poartă. Dacă adăugăm preţul minereului de bauxită, cel al sodei, al mâinii de lucru, al echipamentelor şi beneficiilor angajaţilor, ajungem la 913 dolari pe tonă”, a explicat liderul sindicatului

Andrian Darie a mai spus că în perioada aceasta se întocmeşte lista cu persoanele care vor fi disponibilizate, acestea urmând să primească cel puţin două salarii medii nete.

„Din cei 711 angajaţi, rămân 259 de salariaţi. (…) Ideea de bază este păstrarea unui nucleu care, în eventualitatea unei reporniri, să redeschidă fabrica şi să-i înveţe pe cei noi să facă lucrul acesta”, a menţionat Darie.

Liderul sindicatului a adăugat că doreşte ca în perioada următoare să obţină drepturi suplimentare atât pentru membrii de sindicat care vor fi disponibilizaţi, cât şi pentru cei care vor rămâne în unitate.

Sursa: Realitatea de Tulcea