În Comuna Jurilovca, a avut loc prima ediție a festivalului de cântări duhovnicești „Cântăreții Slavei”, eveniment cu tematică religioasă organizat sub egida Primăriei Comunei Jurilovca și a Comunității Rușilor Lipoveni din România, cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România – Eparhia Slavei.

Prima ediție a acestui eveniment cu profil național s-a aflat, în mod firesc, sub auspiciile Centenarului Marii Uniri, și s-a constituit ca un prilej de a celebra 100 de ani de unitate națională, dar și de conviețuire etnică armonioasă într-un spațiu în care înțelegerea, respectul reciproc și acceptarea valorilor spirituale moștenite sunt valori fundamentale.

Astfel, pe scena Centrului Cultural din Jurilovca au urcat grupurile de copii din comunitățile ce aparțin de Eparhia Slavei – Ghindărești, Slava Rusă, Slava Cercheză, Carcaliu, Năvodari, Jurilovca – dar și grupurile invitate din Sarichioi și Vișina.

Structurată pe două secțiuni, manifestarea a presupus interpretarea de cântări în notă liturgică slavonă și poezii duhovnicești, la care s-au adăugat un concurs de desene și o galerie de documente și fotografii dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și o expoziție de obiecte tradiționale lipovenești.

Cei peste 150 de copii participanți au pregătit pentru public un program foarte generos, care a făcut loc și unor surprize deosebite, așa cum a fost poezia dedicată Centenarului compusă și recitată de Rafael Grosu, elev în a X-a din Năvodari, sau colecția de colinde românești interpretate în cheie liturgică slavonă de grupul de copii din Slava Rusă.

La eveniment au fost prezenți doamna Galina Teleucă – viceprimar al Comunei Jurilovca, domnul Andrian Ampleev – reprezentantul rușilor lipoveni din România în Camera Deputaților, domnul Silviu Feodor – Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, președinții filialelor Jurilovca, Tulcea și Constanța ale CRLR, preoți din Ghindărești, Năvodari, Slava Rusă și Slava Cercheză, precum și reprezentanți ai Asociației Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă.

Este important de subliniat, cu precădere, efortul organizatoric lăudabil al membrilor Asociației  ProDezvoltare Jurilovca 21, implicarea Școlii Gimnaziale Jurilovca, dar și susținerea părinților care își încurajează copiii să cunoască, să respecte și dea continuitate valorilor spirituale care țin de identitatea lor.

„Vorbim de un eveniment cu totul deosebit, cu atât mai important cu cât a fost organizat pentru a marca Centenarul Marii Uniri, dar și ziua de 18 decembrie – Ziua Minorităților Naționale. Comunitățile din Dobrogea sunt mai frumoase și mai primitoare tocmai pentru că aici ne sprijinim unii pe alții, ne respectăm diferențele, convingerile religioase, apartenența la culturi și tradiții distincte. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment dar și pe sponsorii locali și naționali care au înțeles să susțină această inițiativă oferind premii copiilor care au urcat pe scenă”, a declarat primarul Comunei Jurilovca, Eugen ION.

Articolul precedentMinisterul Transporturilor a emis autorizaţia de începere a lucrărilor la Podul peste Dunăre!
Articolul următorConsiliul a votat: Şi în 2019 aceeaşi taxă de habitat!