Începând din 19 iulie locuitorii din zona rurală a județuluiTulcea sunt așteptaț la testarea gratuită a sănătății plămânilor. Analizele medicale gratuite sunt puse la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Grindu, Greci, Cerna, Topolog, Casimcea, Beidaud, Baia, Jurilovca, Sarichioi, Valea Nucarilor, Mahmudia, Murighiol, Somova, Mihail Kogalniceanu, Frecăței, sunt comunele unde va ajunge caravana. Sunt locuri unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor., anunță DSP Tulcea.
Caravana, un cabinet medical mobil ,dotat cu aparatură modernă de radiologie , instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesionisti: un asistent medical de radiologie, un registrator medical, și un responsabil logistică.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medical arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme.

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedent40 de hectare de miriște de grâu, incendiate intenţionat la Slava Cercheză
Articolul următorA furat produse din magazin pentru că “nu avea acasă”