Reprezentanții a 17 arii protejate din 9 țări dunărene s-au întrunit săptămâna trecută la Viena pentru Adunarea Generală Anuală a Rețelei de Arii Protejate Dunărene. Dunărea are o importanță deosebită pentru biodiversitatea Europei, adăpostind specii rare de animale și plante și oferind condiții de viață pentru 110 milioane de locuitori din regiunea Dunării. Ariile protejate Dunărene sunt cele mai importante zone pentru conservarea acestor peisaje în diversitatea lor pentru generațiile viitoare iar prin proiectele DANUBEPARKS s-au investit 10 milioane de euro în conservarea naturii pe Dunăre

La Adunarea Generală Anuală de la Viena, Carl Manzano, directorul în exercițiu al Parcului Național Donau-Auen, și-a luat rămas bun și în calitate de președinte al DANUBEPARKS, succesorul său fiind Vlatko Rožac din Parcul Natural Croat Kopački rit.

De asemenea, Ion Munteanu de la Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost ales ca membru în Comitetul Asociației Danubeparks.

Acord de cooperare al „Canioanelor Dunării”. În plus, a fost semnat acordul de cooperare al Canioanelor Dunării.

„Oriunde Dunărea formează chei înguste sau văi pitorești, găsim arii protejate deosebit de spectaculoase”, a explicat secretarul general DANUBEPARKS , Georg Frank. Experți din Germania (Donauengtal lângă Passau) și Austria (Wachau, patrimoniul cultural mondial UNESCO), din „Cotul Dunării” din Ungaria, din Serbia (Parcul Național Djerdap) și România (Parcul Natural din Porțile de Fier)) au elaborat strategii comune pentru următorii doi ani.

DANUBEparksCONNECTED – Finanțare UE pentru protecția naturii de-a lungul Dunării

Canioanele Dunării, ca arii protejate remarcabil de atractive, se numără printre cele mai pitorești peisaje din regiunea Dunării. Prin proiectul DANUBEparksCONNECTED, finanțat prin Programul Transnațional Interreg-UE Dunărea, rețeaua DANUBEPARKS își consolidează angajamentul față de aceste bijuterii ale naturii precum și de toate  formele de habitate dezvoltate de fluviu.

Informaţii suplimentare privind proiectul DANUBEparksCONNECTED

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este partener în  Proiectul DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (DANUBEparksCONNECTED – Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării), DTP1-1-005-2.3, aprobat pentru finanțare în cadrul primului apel de proiecte din Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, Axa Prioritară 2, ce este implementat în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2019.

Principalul  obiectiv al proiectului DANUBEparksCONNECTED este crearea unei punţi de arii protejate dunărene pentru a contracara fragmentarea peisajului şi a habitatelor, şi pentru a consolida fluviul Dunărea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentând o prioritate a politicilor UE, prin planul de acțiune SUERD.

Partenerul lider este Parcul Național Donau Auen Austria, proiectul fiind implementat de 16 parteneri din 9 țări dunărene: Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, România, Serbia, Republica Moldova.

Bugetul total al proiectului este 3.084.492,49 Euro. Bugetul total al ARBDD este de 349.781,25 Euro din care contribuția proprie a ARBDD este de 6.995,63 Euro..

Articolul precedentAccident cu victime încarcerate între Tulcea și Agighiol! Din nou…
Articolul următorSe plătesc banii pe motorina din agricultură: 828 de beneficiari la Tulcea!