Prezent azi la Murighiol şi la Tulcea, unde a închis o conferinţă SUERD respectiv a avut o întâlnire cu „bunicii judeţului Tulcea” în avanpremiera Zilei Persoanelor Vârstnice (1 octombrie), ministrul Marius Constantin Budăi a susţinut după-amiază şi o conferinţă de presă la sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea.

Despre evenimentul din cursul dimineţii de la Murighiol, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a declarat că „unul dintre beneficiile majore pe care le aduce această Strategie (SUERD -n.n.) este creșterea calităţii vieţii, prin promovarea competitivităţii şi a atractivităţii localităţilor dunărene, dar și obţinerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de afaceri şi cooperare între sectorul public şi cel privat”, a declarat ministrul Marius Budăi cu această ocazie.

În contextul exercitării de către România a Președinției Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD), Ministerul Muncii și Justiției Sociale a organizat conferința internațională cu tema ”Combaterea marginalizării și excluziunii sociale în Regiunea Dunării”, în perioada 23-26 septembrie 2019, în localitatea Murighiol, județul Tulcea.

Conferința a vizat facilitarea schimbului de know-how în domeniu și încurajarea cooperării transnaționale în domeniul asistenței sociale, în vederea creșterii calității serviciilor sociale, prevenirii și combaterii marginalizării, sărăciei și excluziunii sociale.

Temele abordate corespund Ariei Prioritare 9 – Investiția în oameni și capacități și cuprind: schimbul de experiență și bune practici în ceea ce privește combaterea marginalizării și excluziunii sociale în Regiunea Dunării, inovarea în serviciile sociale, dezvoltarea resurselor umane în domeniul asistenței sociale, networking și crearea cadrului care să promoveze și stimuleze cooperarea transnațională între statele implicate și dezvoltarea de proiecte comune în domeniul incluziunii sociale și reducerii sărăciei.

Întâlnire cu „bunicii” la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea

De la ora 14.30, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani, subprefectul judeţului Tulcea, Teodosie Marinov, viceprimarul Andaluzia Luca, deputaţii Mirela Furtună şi Lucian Simion şi şefii serviciilor deconcentrate din sfera muncii şi justiţiei sociale, ministrul Marius Constantin Budăi a avut o întâlnire de aproape două ore cu reprezentanţii organizaţiilor de pensionari din judeţul Tulcea.  „Lucrez din 1995 în sistem şi am pretenţia că sunt puţine întrebări care mă pot pune în dificultate. Majoritatea oamenilor vor bani mai mulţi şi e normal să fie aşa. De trei ani de zile auzim periodic din partea celor din Opoziţie că nu mai sunt bani de salarii, că nu mai sunt bani de pensii, că vrem să impozităm sectorul IT şi al cercetării. Cu toate acestea realitatea e alta. Sunt la fel mesaje că nu vom aplica prevederile din Legea Salarizării de la 1 ianuarie 2020, că nu vom majora salariile profesorilor şi că vom tăia voucherele de vacanţă. Eu spun că nu şi fac apel aici la Tulcea atât la parlamentarii din Opoziţie cât şi la cetăţenii României să semneze Pactul naţional pentru bunăstarea românilor.”, a declarat ministrul Marius Constantin Budăi la Tulcea.

Cei patru piloni pe care se bazează Pactul naţional pentru bunăstarea românilor, în viziunea ministrului Marius Constantin Budăi sunt, în ordine, Legea Salarizării, Legea Pensiilor, Start Up Nation şi Impozitatrea IMM-utilor.

„Primul pilon al pactului se bazează pe angajamentul că Legea Salarizării, aşa cum este ea va fi respectată. Al doilea pilon este cel ce priveşte Legea Pensiilor şi majorarea punctului de pensie 1875 de lei. Al treilea pilon este continuarea programului Start Up Nation care a făcut din 17000 de tineri români mici întreprinzători şi al patrulea şi ultimul pilon ce are legătură cu al treilea este păstrarea impozitării IMM-urilor la 1% pentru că 90% dintre IMM-urile din România au investitori 100% români”, a mai declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Vouchere de vacanţă majorate la 2080 de lei de anul viitor pentru extrasezon

În timpul conferinţei de presă susţinute la Sala Dobrogea a Consiliului Judeţean, ministrul Marius Constantin Budăi a vorbit şi despre faptul că vrea pace socială atât între tineri şi vârstnici, cât şi între bugetari şi cei din sectorul privat. „Eu nu mai vreau să aud că tinerii sunt împotriva celor în vârstă şi invers. Au fost păreri exprimate la Tulcea că ar trebui să se renunţe la gratuitatea acordată studenţilor pe transportul feroviar. Nu sunt de acord cu aşa ceva! Şi le-am spus-o şi celor din sală azi. Şi între bugetari şi cei din sectorul privat se cultivă aşa o falsă luptă. Iar dintre toate acestea povestea cu pensiile speciale naşte cele mai multe emoţii. Sunt 160 şi ceva de mii de pensii aşa zis speciale. Ce înseamnă speciale? Pensii mari? Nu neapărat. Am un fost coleg de şcoală care a ieşi la pensie la 39 de ani, e adevărat, dar are o pensie mică. Dacă scoatem pensiile din sistemul de Apărare şi pe cele din sistemul de Ordine publică rămân cel mult 9000 de pensii speciale. Vorbim aici de fosşti magistraţi, foşti navigatori, alte categorii de personal din care, atenţie!, mai puţin de jumătate au cuantumul pensiei de peste 10.000 de lei. Pentru aceste categorii de pensionari este un proiect prin care se vrea o impozitare a pensiei şi ştiţi despre ce este vorba” a mai declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, care prevede impozitarea pensiilor speciale, a fost adoptată tacit de Senat, miercuri, 25 septembrie. “Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii”, se arată în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Iniţiativa legislativă prevede impozitarea pensiilor de până la 10.000 de lei cu 10%, veniturile provenite din pensii ce depăşesc 10.000 de lei urmând să fie impozitate cu 90%. Aşadar, pentru pensiile mari se va plăti impozit de 10% pentru sumele de până la 10.000 de lei şi, suplimentar, 90% din diferenţa între valoarea pensiei şi pragul de 10.000 de lei.

Dacă pentru puţinii tulceni cu pensii de peste 10.000 de lei (îi putem număra pe degete) vestea nu este tocmai una bună pentru câteva mii de bugetari care vor alege să îşi utilizeze voucherele de vacanţă anul viitor Marius Constantin Budăi a anunţat la Tulcea vestea că valoarea acestora – a voucherelor de vacanţă – va fi de 2080 de lei. „Pentru cei care vor alege să îşi utilizeze voucherele de vacanţă în extrasezon, aprilie sau mai ori octombrie sau noiembrie valoarea voucherului de vacanţă va fi mai mare adică la nivelul de 2080 de lei. Din punctul meu de vedere este o soluţie foarte bună şi apreciată în sectorul turismului” a mai declarat ministrul muncii şi justiţiei sociale.

Chiar dacă lucrează în sistem de aproape un sfert de secol şi a declarat la începutul conferinţei de presă că sunt puţine întrebări la care nu are răspuns, totuşi la Tulcea ministrul a primit o întrebare încuietoare de la colegul Adrian Tudor, editor Realitatea de Tulcea.

Întrebat de ce sunt reangajaţi în sistemul public, adică în sectorul bugetar, pensionari proveniţi din sistemul public (bugetari), ministrul Marius Constantin Budăi a declarat că nicio lege – în varianta în care ar fi adoptată – nu poate îngrădi un drept prevăzut de Constituţia României şi anume acela de a munci. La întrebarea subsecventă şi logică „În calitate de ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale ce soluţie aveţi?” ministrul a recunoscut: „Pentru a găsi o astfel de soluţie trebuie să fii mai mult decât ministru”.

 

 

Articolul precedentDeschidere oficială a Târgului „Yacht – Fish-Delta” pe faleza municipiului
Articolul următorDin ce în ce mai multe „bube” ies la iveală pe varianta Barajului!