Pe 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sântă Măria Mare, cum mai este cunoscută în popor această sărbătoare, pentru a o deosebi de Sântă Măria Mică (8 septembrie).

În calendarul popular, sărbătoarea are o semnificație aparte amintind de toamna care se apropie. În această zi se tocmesc pândarii pentru vii. De asemenea, se împart prune și struguri văratici sau boabe din aceste poame, numite „coliva de struguri”. Însă înainte de a fi împărțite pentru sufletul morților, acestea se duc la biserică, pentru a fi binecuvântate de preot.

De Sântă Mărie se culeg ultimele plante de leac, iar florile care se culeg în această zi și se pun la icoana Maicii Domnului se păstrează peste an, deoarece se consideră că au proprietăți tămăduitoare.

Între Sântă Mărie Mare și Sântă Mărie Mică se seamănă grâul.

Există obiceiul vestimentar ca bărbații să renunțe la pălărie de Sântă Mărie, înlocuind-o cu căciula, pe care o vor purta până pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii toamna va fi lungă şi călduroasă.

De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Foto   Scena Adormirii Maicii Domnului este înfățișată într-o icoană țărănească pe sticlă din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța. Icoana de mari dimensiuni, cu o compoziție complexă, a fost pictată de către un meșter iconar din Țara Oltului, în anul 1884.

Articolul precedentPremierul Ludovic Orban anunță prelungirea programului teraselor!
Articolul următorUn nou număr uriaș de infectări cu coronavirus – 1.415 cazuri noi și 44 de decese