Potrivit Ordinului nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019 prohibiţia pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial a scrumbiei de Dunăre a început din această dimineaţă în Delta Dunării.

Conform ordinului mai sus amintit (art. 7), se interzice pescuitul scrumbiei pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 26 martie –04 aprilie inclusiv.

După aceste 10 zile de prohibiţie ce se vor încheia joia viitoare vor intra alte sectoare de Dunăre în prohibiţie astfel:
-pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 05 aprilie – 19 aprilie inclusiv;

-pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu km 374,5 pe o durată de 15 de zile, în perioada 10 aprilie – 24 aprilie;

-pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Chiciu km 374,5 până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 25 aprilie – 24 mai;

Tot potrivit Ordinului de prohibiţie, pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 kilometri în largul mării și pe un coridor lat de 2 kilometri socotit câte 1 kilometru de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina,în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române. În conformitate cu prevederile legale în vigoare în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci în perioada 18 aprilie – 27 aprilie inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. În sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice ( sânger, novac, cosaş) se pot reţine în vederea valorificării.

Articolul precedentCooperarea Tulcea – Izmail, o primă reușită:  A fost semnat contractul de grant pentru proiectul „Infrastructura transfrontalieră de sănătate“
Articolul următorActivitatea de la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale a reintrat în normal pe IL Caragiale