O delegație a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) condusă de doamna Sirma Caraman, secretar de stat, participă în perioada 2-3 aprilie 2019, la invitația Consiliului Regional al Regiunii Auvergne–Rhône-Alpes, la a 5–a ediţie a Forumului Cooperării Descentralizate Franco–Române care are loc la Lyon (Franța).

Forumul din acest an reînnoiește tradiția începută în septembrie 2003, la Villefranche de Rouergue (Franța) și continuată în noiembrie 2005 la Cluj-Napoca (Romania), în noiembrie 2007 la Nantes (Franța) și în iunie 2013 la Constanța (Romania). Ne bucurăm că ediția aceasta se desfășoară în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, care coincide cu Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri și al nașterii României moderne (cu ajutorul Franței și al misiunii Generalului Berthelot) și cel al sfârșitului primului Război Mondial. Este un prilej ideal pentru reafirmarea atașamentului nostru față de o Europă a păcii, a ideilor împărtășite și a cooperării”, a afirmat doamna Sirma Caraman în discursul inaugural.

Evenimentul este organizat de Asociația franceză a Consiliului municipalităților și regiunilor europene (AFCCRE) și de Consiliul Regional al Auvergne-Rhône-Alpes în contextul Sezonului România-Franța 2019 și reunește înalți oficiali, reprezentanți ai celor două guverne și ai organizațiilor administrației publice locale din cele două țări: Ambasadorul României la Paris – ES Luca Niculescu, Consulul General al României la Lyon – Anca Opriș, Comisarii Generali ai Sezonului România-Franța 2019 – Jean-Jacques Garnier și Andrei Țărnea, reprezentanți ai Grupului de prietenie Franța-România al Adunării Naționale a Franței, ai Opération Villages Roumains, ai Asociației Orașelor mici din România (AOR), ai Asociației Comunelor din România (ACoR), ai Asociației Orașelor Mari din România (AMR), președinți/vicepreședinți de consilii județene și mulți primari de orașe și comune.

Președinția română a Consiliului UE și provocările întâmpinate de autoritățile publice locale în îndeplinirea atribuțiilor în acest domeniu reprezintă tema dezbaterilor din acest an, împreună cu cooperarea franco-română, din perspectiva actorilor culturali, educaționali și economici. La atelierele de lucru, prezentările și discuțiile se vor concentra pe punerea în practică a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local și regional, pe perspectivele de cooperare cu ajutorul înfrățirilor, al schimburilor de experiență și al parteneriatelor franco-române, și pe promovarea reciprocă în domeniul culturii, al francofoniei și al patrimoniului.

În discutiile avute în cadrul Comitetului de pilotaj, la care au participat reprezentanţi ai grupurilor de lucru din cele două țări, noi am făcut propunerea ca viitoarea editie a forumului să se desfășoare în România, în județul Tulcea (domnul Președinte al Consiliului Județean Tulcea se află în sală și va face anunțul oficial pe parcursul lucrărilor forumului). Autorităţile administraţiei publice locale din România şi Guvernul României mizează pe experienţa şi expertiza furnizate de Republica Franceză în domeniul administraţiei publice”, a subliniat secretarul de stat Sirma Caraman.

Evenimentul se va încheia cu semnarea unor noi parteneriate franco-române și cu un Forum pe tema cooperării economice dintre cele două state, care va avea loc miercuri, 3 aprilie a.c., la Camera de Comerț și Industrie din Lyon.

Articolul precedentAlte sute de kilograme de cocaină găsite pe mare. Poliţia de Frontieră dezminte
Articolul următorZiua Jandarmeriei sărbătorită în Piaţa Civică din municipiu