Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri. An de an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, cu scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru contracararea acestui fenomen.
Anul acesta, tema propusă de UNODC este „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, temă ce îşi propune să sublinieze importanţa cooperării între instituţiile din domeniul sănătăţii şi justiţiei. Un răspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea strânsă între justiţie, sănătate şi serviciile sociale, pentru a oferi soluţii integrate, în acord cu convenţiile internaţionale şi cu respectarea drepturilor omului.
În concordanță cu misiunea instituțională și, implicit, cu obiectivele specifice cuprinse în documentele strategice în domeniul reducerii cererii de droguri, Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură, ca în fiecare an, organismelor internaționale în marcarea Zilei Internaţionale împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, prin organizarea de activităţi, la nivel naţional, menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la dinamica acestui fenomen.
Astfel, ANA va promova mesajul propus de UNODC şi va organiza, în Bucureşti şi în parcurile şi pieţele centrale ale municipiilor reşedinţă de judeţ din toată ţara, o serie de activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare şi de petrecere a timpului liber, concursuri sportive cu tematică antidrog, destinate copiilor şi tinerilor, dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul și traficul de droguri, precum şi exerciții cu ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri, având ca obiectiv conștientizarea tinerilor cu privire la riscurile și pericolele consumului de substanţe interzise.
În Parcul IOR din sectorul 3 al capitalei, va avea loc, în data de 26.06.2019, între orele 17.00 – 20.00, un eveniment de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, centrat atât pe promovarea unui stil de viaţă sănătos, prin sport şi activităţi în aer liber, cât şi pe dobândirea unor informaţii despre efectele negative ale consumului de droguri, prin activităţi interactive între tinerii din parc şi specialiştii ANA. Activitatea va fi organizată alături de specialişti din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care vor oferi lecţii de prin ajutor persoanelor din parc.
De asemenea, reprezentanţii ANA vor organiza, în Bucureşti, o masă rotundă, la care vor participa specialiștii din domeniul medical și social implicați în reabilitarea persoanelor consumatoare de droguri, activitate subsumată campaniei media naţionale ”Oamenii sunt mai mult decât dependenţa lor. Cunoaşte-i. Nu discrimina!”, în vederea diminuării stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi de droguri. În cadrul întâlnirii vor fi prezentate rezultatele intermediare ale campaniei şi studiul „Efectele psiho-sociale ale intervenţiilor integrate oferite beneficiarilor programului de asistenţă integrată a adicţiilor”.
Şi la nivel teritorial, fiecare centru de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din cadrul ANA va organiza activități subsumate campaniei UNODC – „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, alături de instituţiile din domeniul justiţiei, sănătăţii şi al reintegrării sociale, precum şi o serie de acţiuni de promovare a unui stil de viaţă sănătos adresat copiilor şi tinerilor din comunitate.
Subtemele campaniei de anul acesta se referă la:
Tratament adaptat pentru consumatorii de droguri:
Pentru a oferi acces la tratament pentru persoanele care consumă droguri, instituţiile din domeniul justiţiei şi sănătăţii trebuie să lucreze împreună.
Acest lucru se aplică pentru serviciile de tratament şi cele de reducere a riscurilor disponibile atât în comunitate, cât şi în mediul privativ de libertate.
Crearea legăturii între prevenire, tratament şi incluziune socială:
Întărirea legăturilor de comunicare în familii, şcoli şi comunitate poate creşte rezistenţa tinerilor în faţa drogurilor şi poate susţine reabilitarea şi reintegrarea socială, ajutând la prevenirea criminalităţii şi a violenţei.
Acumularea cunoştinţelor necesare în domeniul justiţiei şi al sănătăţii:
Sunt necesare studii şi analize pentru a cunoaşte cât mai bine problematica drogurilor, pentru ca factorii de decizie să fie cât mai bine informaţi şi pentru ca deciziile care se iau în domeniu să fie bazate pe evidenţe ştiinţifice.
La nivelul județului Tulcea, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea organizează activități subsumate campaniei UNODC – „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, o serie de activități, acestea demarând cu realizarea Expoziției tematice “Drogurile – iluzie și adevăr”, conținând lucrări de artă vizuală realizate în cadrul proiectului “Mesajul meu antidrog”, cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea și continuând cu prezentarea mesajelor campaniei în cadrul întâlnirii organizate la sediul IPJ Tulcea cu reprezentanți ai instituțiilor din subordinea M.A.I.
De asemenea, va fi organizată o activitate centrată atât pe promovarea unui stil de viaţă sănătos, cât şi pe dobândirea unor informaţii despre efectele negative ale consumului de droguri, prin activităţi interactive cu tinerii, activitate desfășurată cu sprijinul voluntarilor antidrog și ai reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Județeană Tulcea. În cadrul activităților vor fi distribuite trecătorilor, materiale promoționale și informative cu mesaj antidrog, informându-i, totodată, pe aceștia cu privire la riscurile consumului de droguri și importanța adoptării/ menținerii unui stil de viață sănătos.

Articolul precedentTulcea are un nou subprefect: Gabriel-Teodosie Marinov!
Articolul următorAnote’s Ark, marele câștigător la cea de-a 8-a ediție Pelicam